Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Με ψωμί και γαρίδες

της Θάλειας Τσιχλάκη Συνταγέςσούπα, ψωμί, γαρίδες

Αυτές οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας βοηθούν πολύ να εκφράσεις τα κυκλοθυμικά στοιχεία του χαρακτήρα σου. Τη μια κρυώνεις, την άλλη ζεσταίνεσαι, πότε σκέφτεσαι με όρους άνοιξης και πότε γυρεύεις να χωθείς ξανά στο καβούκι του χειμώνα σου. Αυτούς τους ρυθμούς ακολουθεί τελευταία και η μαγειρική μου διάθεση. Πότε ονειρεύομαι δροσερές σαλάτες και γιαούρτια, πότε γήινα θερμαντικά φαγητά. Σε μια τέτοια στιγμή αναποφασιστικότητας, θυμήθηκα πως θα μπορούσα να φτιάξω μια σούπα με το καλαμποκόψωμο, που μου είχε περισσέψει. Δεν διεκδικώ, βέβαια, την πατρότητα της συνταγής. Η κεντρική της ιδέα βασίζεται στην açorda, ένα είδος πηχτής σούπας με γαρίδες (συνήθως μεγάλες) και θρυμματισμένο ψωμί έτυχε να δοκιμάσω πριν καμιά δεκαριά χρόνια σε κάποια ψαροταβέρνα δίπλα στον ωκεανό, στη Λισαβόνα. Εκεί την φτιάχνουν με το λευκό ψωμί τους, που, όταν ξεραθεί κάπως και το τρίψεις, η υφή του θυμίζει σιμιγδάλι. Επειδή χρησιμοποιώντας λευκά ψωμιά, ποτέ δεν  είχα αυτό το αποτέλεσμα κατέληξα στο καλαμποκόψωμο σου δίνει την ίδια εντύπωση, προσθέτοντας και τη γλυκιά του νότα, που ταιριάζει πολύ όμορφα με τις γαρίδες.

Photo: fotopedia.com
Photo: fotopedia.com

Πηχτή σούπα με ψωμί και γαρίδες

Υλικά

  • 450 γρ. ξερό καλαμποκόψωμο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ( ή 1 κρεμμύδι κι ένα πράσο
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 6 μεσαίες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 6 σκελίδες σκόρδο (ή και περισσότερες), καθαρισμένες
  • 1 κ. κ. κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 κ. κ. κόκκους ξερού κόλιανδρου
  • 1 πρέζα ξερή ρίγανη
  • 500 γρ. γαρίδες μεγάλου μεγέθους
  • 1 λουκάνικο τσορίθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 κ. σ. πάστα αντσούγιας ή φιλετάκια από 2-3 αντσούγιες, πολτοποιημένα
  • 1 κυβάκι βούτυρο (προαιρετικά)
  • 3 - 4 κ. σ. φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό (αν τον προτιμάτε) ψιλοκομμένο

Κόβω το ψωμί σε κυβάκια και το βάζω σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό να σταθεί για καμιά-δυο ώρες. Ψιλοκόβω τα κρεμμύδια (ή και το πράσο). Ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τα σοτάρω σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαραθούν, χωρίς να πάρουν πολύ χρώμα. Στο μεταξύ ψιλοκόβω τις ντομάτες και τις βάζω σε μια κατσαρόλα, μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το σκόρδο και τις αφήνω να σιγοβράσουν, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να μείνουν στο μισό του αρχικού τους όγκου.

Σπάω στο γουδί το πιπέρι και τον κόλιανδρο και τα ρίχνω στην κατσαρόλα με τις ντομάτες, μαζί με τη ρίγανη. Μόλις βράσουν καλά οι ντομάτες, τις περνάω από λεπτή σήτα και τις ξαναρίχνω στην κατσαρόλα τους. Στύβω το ψωμί και το ρίχνω στην κατσαρόλα με τις ντομάτες μαζί με περίπου 1,5 - 1,8 λίτρο κρύο νερό, τα βάζω να πάρουν μια βράση και χαμηλώνω τη φωτιά για να τα αφήνω να βράζουν για κανένα 20λεπτο, σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτω το σοταρισμένο κρεμμύδι με το πράσο, μαζί με το λάδι όπου τα σοτάρισα και προσθέτω και τις γαρίδες στο σκεύος.

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσω το λουκάνικο τσορίθο το ρίχνω κι αυτό στην κατσαρόλα, μαζί με τις αντσούγιες και τις λιώνω μες το ζωμό, με μια ξύλινη κουτάλα, για να δώσω μια πιο θαλασσινή νότα στη σούπα. Αφήνω να βράσει για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί το ψωμί στο ζωμό. Για να της δώσω μια πιο κρεμώδη υφή, την δένω εκτός φωτιάς, προσθέτοντας το κυβάκι του βουτύρου κι ανακατεύοντας την συνεχώς. Την ώρα που τη σερβίρω στα μπολ, προσθέτω τα ψιλοκομμένα μυρωδικά που επέλεξα.

Σημείωση
Αν οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες, τις ρίχνω στην κατσαρόλα για πρώτη φορά τα 5 - 6 τελευταία λεπτά. Επιβάλλεται να κρατήσω χαμηλές θερμοκρασίες ενώ θα μαγειρεύεται η σούπα για να μη σκληρύνουν οι γαρίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Θάλειας Τσιχλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'