Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Για την Κυριακή της άνοιξης

της Κατερίνας Γκίκα Συνταγέςμαγειρευτά, μοσχάρι

Το ανοιξιάτικο αυτό φαγητό μυρίζει Κυριακή, σ' αγγίζει σαν χάδι, σε κανακεύει, σε φιλοξενεί - είναι παρηγορητικό και τελείως μαμαδίστικο! Είναι πολύ απλό στην παρασκευή του και απίστευτα ελαφρύ - γίνεται με αρνί ή με μοσχαράκι, όπως προτιμάτε.

Photo: essayist@Flickr
Photo: essayist@Flickr

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 κιλό μοσχαράκι
  • πατάτες (4 μεγαλούτσικες κομμένες στα 4)
  • 1 ματσάκι άνιθο
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 καρότα
  • πιπέρι, αλάτι
  • λάδι (2 κουταλιές)

Βάζουμε - καλά πλυμένο και σκουπισμένο ώστε να είναι τελείως στεγνό - το κρέας στην κατσαρόλα, στην οποία έχουμε βάλει μια κούπα του τσαγιού νερό να ζεσταθεί καλά. Μαζί βάζουμε δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, ένα μεγάλο κρεμμύδι χαραγμένο, λίγους κόκκους πιπέρι, εφόσον μας αρέσουν, 2-3 ολόκληρα καρότα και - αν το κρέας μας είναι κατσικάκι - τις πατάτες κομμένες στα τέσσερα.

Εάν έχουμε προτιμήσει το μοσχάρι (νουά ή στρογγυλό), θα το αφήσουμε να σιγοβράσει λίγο ώστε να αρχίσει να μαλακώνει (αλλά ας αποφύγουμε να τρυπήσουμε τα κομμάτια προκειμένου να το διαπιστώσουμε - επομένως ένα εικοσάλεπτο περίπου από την ώρα που άρχισε να βράζει το κρέας) και τότε ρίχνουμε τις πατάτες - έτσι, θα συγχρονιστούν στο ψήσιμο. Αλατίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο πάντα με σκεπασμένη την κατσαρόλα μας εξ αρχής.

Ένα τέταρτο περίπου αφότου έχουν προστεθεί οι πατάτες, θα προσθέσουμε αρκετό άνιθο (για ένα κιλό κρέας, στο οποίο θα αντιστοιχήσουμε 6 περίπου μέτριες πατατούλες, αναλογεί ένα ματσάκι άνιθος) ψιλοκομμένο. Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, θα ρίξουμε τον χυμό ενός λεμονιού, θα ανακινήσουμε την κατσαρόλα να πάει παντού, χωρίς να ανακατέψουμε με κουτάλα γιατί θα θρυμματιστούν οι πατάτες, θα αποσύρουμε από τη φωτιά, θ’ αφήσουμε να ξεκουραστεί κανένα τεταρτάκι σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα, πριν το σερβίρουμε.

(Εάν θέλουμε, “δένουμε” τον ζωμό με μια κουταλιά κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού πριν τον ρίξουμε. Αναλόγως, αν στη μέση του φαγητού μας φανεί ότι στεγνώνει από υγρά, ρίχνουμε ένα φλιτζανάκι βραστό νερό.)

Συνοδευτικό
Συνοδεύεται πολύ όμορφα με σαλάτα από μπρόκολο, ντοματούλες, ρέβες, ξηρούς καρπούς και στην πιο ελαφριά εκδοχή με σκέτο μαρουλάκι. Απλώς περιχύνουμε λάδι και λεμόνι και βεβαίως τυρί φέτα ή κεφαλογραβιέρα, αναλόγως τα γούστα. Ένα καλό ξηρό λευκό - όχι έντονα αρωματικό - κρασί του ταιριάζει γάντι.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κατερίνας Γκίκα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'