Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

H σπιτική τούρτα γενεθλίων

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςτούρτα, σαβουαγιάρ

Πριν από δέκα ημέρες είχα τα γενέθλιά μου. Στις 3 Μαρτίου έκλεισα αισίως τα 55. Για κάποιο λόγο φέτος αυτός ο εορτασμός δεν έχει τελειωμό. Από την Καθαρή Δευτέρα (ήταν στις 3 Μαρτίου και επομένως συνέπεσε με τα γενέθλιά μου) μέχρι σήμερα, που γράφω αυτές τις γραμμές, έχω σβήσει έξι φορές κεράκια και έχω φτιάξει, βεβαίως, έξι τούρτες. «Θα είστε σπίτι το βράδυ;», μου τηλεφωνούν οι φίλοι, «να περάσουμε να σου πούμε χρόνια πολλά;».

Κι εγώ, άλλο που δεν θέλω. Μου αρέσει πολύ να έρχονται οι φίλοι στο σπίτι μας και η all time classic οικογενειακή μας τούρτα αρέσει σε όλους, ακόμα και σ' αυτούς που δηλώνουν ότι δεν τρώνε γλυκά. Η συνταγή γρήγορη και πανεύκολη. Όμως δεν σε γλυτώνει από την επίσκεψη στο ζαχαροπλαστείο, γιατί η βάση της αποτελείται από σαβουαγιάρ και το τελειώμά της από σαντιγί. Σαβουαγιάρ προσπάθησα κάποτε να φτιάξω αλλά δεν τα κατάφερα. Κάποιο μυστικό έχουν στα ζαχαροπλαστεία που δεν το έχω ανακαλύψει ακόμα. Τα έτοιμα των σούπερ μάρκετ δεν συζητιούνται. Είναι απαράδεκτα. Όσον αφορά τη σαντιγί, προτιμώ να χτυπάω εγώ στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με λίγη άχνη. Η έτοιμη σαντιγί των ζαχαροπλαστείων είναι πολύ γλυκιά για τα γούστα μου.

Υλικά

  • 300 γραμμ. σαβουαγιάρ
  • 1/2 κουτί γάλα εβαπορέ
  • 1 σκηνάκι κονιάκ
  • 350 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 6 αυγά
  • 5 - 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • ½ κιλό σαντιγί έτοιμη ή ½ κιλό κρέμα γάλακτος και 4 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
  • 150 γραμμ. αμύγδαλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε μισό κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο και ένα σφηνάκι κονιάκ. Ανακατεύουμε και βουτάμε στιγμιαία μέσα στο υγρό τα σαβουαγιάρ. Τα στρώνουμε σφικτά-σφικτά, χωρίς να αφήνουν μεταξύ τους κενά, σε ένα πυρέξ.

Κόβουμε τα 250 γραμμάρια από την κουβερτούρα σε κομμάτια και τα λιώνουμε στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους του αυγού με τις 4 κουταλιές ζάχαρη.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. 

Ενώνουμε την λιωμένη σοκολάτα με τους κρόκους και τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις.

Στρώνουμε το μείγμα της σοκολάτας πάνω από τα σαβουαγιάρ και βάζουμε το πιρέξ στο ψυγείο μέχρι να πήξει, για τουλάχιστον μια ώρα. (Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε να καταψύξουμε την τούρτα για περίπου 20 ημέρες μέχρι έναν μήνα ή απλά να την αφήσουμε στην ψύξη για τρεις - τέσσερις ημέρες).

Αν δεν αγοράσουμε έτοιμη την σαντιγί, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνουν σαντιγί. Τρίβουμε στο μούλτι την υπόλοιπη σοκολάτα. Βάζουμε ένα φαρδύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφού ρίξουμε τα αμύγδαλα με την υπόλοιπη ζάχαρη ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελωθούν. Τα μεταφέρουμε απλωμένα σε αντικολλητικό χαρτί για να κρυώσουν.

Αφού κρυώσουν, κρατάμε 20-30 ολόκληρα καραμελωμένα αμύγδαλα και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα στο μούλτι. Ήρθε η ώρα να «μοντάρουμε» την τούρτα: Βγάζουμε από το ψυγείο το πυρέξ και απλώνουμε από πάνω τη σαντιγί. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα και από πάνω με τα τριμμένα αμύγδαλα.

Στολίζουμε με τα ολόκληρα καραμελωμένα αμύγδαλα και η τούρτα μας ολοκληρώθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'