Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μωσαϊκό: πες το κι έγινε

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςσοκολάτα, μπισκότα, μωσαϊκό

Ούτε μίξερ, ούτε θόρυβος, ούτε αναρίθμητα άπλυτα σκεύη. Αδιαφιλονίκητες νικήτριες της κουζίνας ήταν, είναι και θα είναι οι συνταγές που εκτελούνται με διαδικασίες συνοπτικές, ολιγοέξοδες και, πρωτίστως, καθαρές. Όπως το απλούστατο επιδόρπιο της Στέλλας Αλαφούζου και, στα αλμυρά, η ζυμαρόπιτα της Κατερίνας Γκίκα, που ήδη προστέθηκαν στο μικρό τεφτέρι της κουζίνας μας με τίτλο "Έτσι, ξαφνικά", γεμάτο με συνταγές - λύσεις για κάθε τι... ξαφνικό. Από τις πλέον ταλαιπωρημένες σελίδες του εκείνη της σοκολατένιας τερίν, που συνδυάζοντας το αιώνιο γλύκισμα, τη σοκολάτα, με λίγη κρέμα γάλακτος και βουτυράτα μπισκότα οδηγεί σε ένα επιδόρπιο σωτήριο από κάθε πλευρά: εύκολο στην ετοιμασία, ό,τι πρέπει για απρόσμενα γεύματα ή ξαφνικούς επισκέπτες, μεγαλειώδες στη γεύση και - ας είναι καλά το πολύπαθο ψυγείο μας - με μεγάλη διάρκεια ζωής. 

Photo: growntocook.com
Photo: growntocook.com

Τα απαραίτητα:

  • 250 γραμμ. βουτυρένια, πλούσια σε γεύση μπισκότα
  • 85 γραμμ. βούτυρο ανάλατο
  • 400 γραμμ. σοκολάτα της αρεσκείας μας σπασμένη σε κομμάτια
  • δυο χούφτες ασπρισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
  • 200 ml κρέμα γάλακτος

​Φροντίζουμε ώστε όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, με λίγο βούτυρο αλείφουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι ή πυρέξ και στρώνουμε σε αυτό ένα φύλλο από χαρτί φούρνου. Σε ένα ρηχό πιάτο τρίβουμε - δεν συνθλίβουμε! - τα μπισκότα· σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε κάμποσα μεγάλα κομμάτια τους.

Σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο με την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας. Μόλις το βούτυρο λιώσει τελείως, προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία. Προσθέτουμε τότε τα χοντροτριμμένα μπισκότα, τα κοπανισμένα αμύγδαλα και αδειάζουμε το λαχταριστό μίγμα στο ταψάκι που προετοιμάσαμε.

Μοναδικό μειονέκτημα του μωσαϊκού, η ανάγκη του να μείνει στο ψυγείο για 2 με 3 ώρες προτού σερβιριστεί. Με το πέρας τους, λίγα ακόμα λεπτά αναμονής για να μαλακώσει και σερβίρουμε κόβοντάς το σε, μικρές ή μεγαλύτερες (ή και καθόλου) φέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'