Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Του κουταλιού: θέλετε ένα νεραντζάκι;

της Αλεξάνδρας Γεωργακάκου Συνταγέςγλυκά κουταλιού, νεράντζι

Παλιότερα, δεν υπήρχε ελληνικό σπίτι που να μην είχε μια γυάλα με νεραντζάκια. Βύσσινο, κυδώνι, φράπα, νεραντζάκι, σταφύλι. Οι μαγευτικές γυάλες που επιστρατεύονταν κατ' αρχήν για τρατάρισμα στους επισκέπτες.

Photo: astypalia.gr
Photo: astypalia.gr

Υλικά

  • 1.300 γραμμ. νεραντζάκια
  • 1.600 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. χυμός λεμονιού
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό

Εκτέλεση
Αγοράζουμε ή καλύτερα αξιοποιούμε τους καρπούς από τις νεραντζιές της γειτονιάς μας και προσέχουμε να είναι τρυφεροί και στο ίδιο μέγεθος. Τα ξύνουμε λίγο με μυτερό μαχαιράκι εξωτερικά και τα τρυπάμε με το ίδιο μαχαιράκι, ώστε να τους ανοίξουμε στο κέντρο μια τρύπα και να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια τους.

Τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό, τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν με άφθονο νερό. Αφού βράσουν τόσο, ώστε να μαλακώσουν πολύ καλά, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε σε κρύο νερό. Τα αφήνουνε για 48 ώρες, αλλάζοντας κάθε 3 - 4 ώρες το νερό ώστε να ξεπικρίσουν εντελώς.

Βράζουμε τότε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά, στραγγίζουμε καλά τα νεραντζάκια και τα ρίχνουμε στη ζάχαρη να βράσουν και αυτά επίσης για 5 λεπτά. Τραβάμε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά και την αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα. Βάζουμε τα νεραντζάκια να βράσουν ξανά, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και αφήνουμε το γλυκό μας να δέσει. 

Όταν πια κρυώσει, το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Tip
Το γλυκό μας έχει δέσει όταν στάξουμε σε ένα πιατελάκι με νερό 2 - 3 σταγόνες σιρόπι και αυτές σχηματίσουν έναν σφιχτό σβώλο.

[Η Αλεξάνδρα Γεωργακάκου είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr.]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'