Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κυριακάτικα: κοτόπουλο ψητό, μεγαλειώδες

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςκοτόπουλο, παστά λεμόνια, πορτοκάλι, δεντρολίβανο

Σπανίως ψήνω κοτόπουλο στο φούρνο και ο λόγος είναι κυρίως γεωγραφικός. Εδώ στη Τζια βρίσκουμε μόνο τα τυποποιημένα των σούπερ μάρκετ πού έρχονται από την Αθήνα ή τα τζιώτικα αλανιάρικα που κάνουν μόνο για μαγειρευτά. Όμως στην επιστροφή μου από την Αμερική, από το αεροδρόμιο προς το Λαύριο για να πάρουμε το καράβι, πετύχαμε στην αγορά του Λαυρίου ένα καλό, επιτέλους κατόπουλο, ελευθέρας βοσκής. Την επομένη, έριξα μια ματιά τι είχα διαθέσιμο στην κουζίνα μου. Δεν άργησα να αποφασίσω. Τα γνωστά συντηρημένα στο αλάτι λεμόνια μου,  προφανώς σκόρδο και ως τρίτο απαραίτητο, πορτοκάλια (να ναι καλά ο κήπος της γειτόνισσάς μας της Μαρίας).  Κάτι ξέχασα! Το δεντρολίβανό μας που χρειαζόταν οπωσδήποτε κορφολόγημα, άρα έπρεπε να αξιοποιήσω τα κλαδάκια που θα κοβα, στο ψητό μου.


Ψητό κοτόπουλο με δεντρολίβανο, λεμόνια παστά, σκόρδο και πορτοκάλι

για 4-5

  • 1 κοτόπουλο (1 ½ - 2 κιλά)
  • 2 κεφάλια σκόρδο: ξεφλουδίζουμε μόνο του ενός τις σκελίδες, του άλλου τις καρατομούμε οριζόντα, χωρίς να τις ξεχωρίσουμε
  • 3-4 κομμάτια λεμόνι παστό
  • 2 πορτοκάλια, μισό καθαρισμένα και κομμένα στη μέση. Τα 3 κομμάτια τα κόβουμε στα 4 και το τέταρτο σε φέτες
  • 3 κουταλιές μουστάρδα τύπου Dijon
  • 2-3 κουταλάκια χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο, όσο θέλετε
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • 1κουταλάκι κουρκουμά
  • ¼ φλιτζανιού καλό ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • επιπλέον αλάτι για το τελείωμα (προαιρετικά)

 

Απλώστε χαρτί φούρνου στη γάστρα κι από πάνω ρίξτε κάμποσα κλαδάκια δεντρολίβανο.

Ανάψτε τον φούρνο στους 200ο.

Ετοιμάστε την πάστα:  στο μπλέντερ ή στο μούλτι βάλτε τις ξεφλουδισμένες σκελίδες, τα λεμόνια (χωρίς να τα χετε ξεπλύνει), τα κομμένα πορτοκάλια, τη μουστάρδα, το πιπέρι, το κύμινο και τον  κουρκουμά. Ρίξτε το ελαιόλαδο και το κρασί και χτυπήστε ώστε να προκύψει μια υδαρής κρέμα.

Τοποθετήστε το κοτόπουλο πάνω στα κλαδάκια του δεντρολίβανου και, φορώντας γάντια, αλείψτε το λες και του κάνετε μασάζ με την μυρωδάτη πάστα, μέσα και έξω. Προσεκτικά, ανασηκώστε του το δέρμα και ιδίως κάτω από το στήθος αλείψτε με την πάστα, ώστε να γίνει πιο νόστιμο. Αλείψτε και την άλλη πλευρά κι έπειτα
αφήστε το με το στήθος προς τα πάνω. Απλώστε τις φέτες το πορτοκάλι πάνω στο στήθος και στα μπούτια. Στερεώστε, αν γλυστράνε, με οδοντογλυφίδες.
Βάλτε το οριζόντια κομμένο σκόρδο κοντά στο πουλερικό και σκορπίστε το υπόλοιπο δεντρολίβανο γύρω από το κοτόπουλο. Καλύψτε χαλαρά με άλλο ένα κομμάτι από χαρτί φούρνου και από πάνω κλείστε το καπάκι της γάστρας.Φουρνίστε, στη δεύτερη θέση, υπολογίζοντας από κάτω.

Ψήστε για 30 λεπτά κι έπειτα χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 135. Συνεχίστε για άλλα 45 λεπτά. Ελέγξτε αν έχει ψηθεί ως εξής: μπίξτε ένα μυτερό μαχαίρι στο πιο χοντρό σημείο πάνω από το πόδι. Ο ζωμός που θα κυλήσει πρέπει να ναι καθαρός κι όχι ρόδινος. Αν χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο, συνεχίστε για 15-20 λεπτά.
Ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 250, ξεσκεπάστε και ελαφρώς ραντίστε το κοτόπουλο με λίγο νερό. Αφήστε το να ξεροψηθεί για άλλα 10 λεπτά.

Σερβίρετε αμέσως και καθώς κόβετε, περιλούστε με τη σάλτσα που χει δημιουργηθεί. Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγο επιπλέον αλάτι.(συνήθως τα παστά λεμόνια είναι πολύ αλμυρά, οποίτε δεν χρειάζεται παραπάνω αλάτι).


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'