Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ο εργένης γιορτάζει: διπλό κέικ για έναν

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςκέικ, σοκολάτα

Love is in the airΑν δεν είχα και σένανε (επί το λαϊκότερον) και άλλα όμοια ερωτικά άσματα, που σήμερα ακούγονται ολούθε, ηχούν στα αυτιά του εργένη σαν τις καμπάνες της κόλασης ενώ αρκουδάκια και συσκευασίες με λοιπά, ομολογουμένως κιτς, δωράκια σε χρώμα κόκκινο τον εκνευρίζουν σε βαθμό κακουργήματος. Αποφασίζει λοιπόν, αφού δεν έχει χαρίσει σε κάποια τη δική του, ή έστω μια σοκολατένια, καρδιά, να ξεσπάσει δημιουργικά περνώντας την ημέρα των εραστών με τον αμέσως επόμενο πιο ερωτικό σύντροφο: ένα διώροφο κέικ σοκολάτας, βγαλμένο από τα κιτάπια της πολυμήχανης και άκρως ερωτεύσιμης (για τα εργένικα γούστα του) Nigella Lawson. Θα κάνω ό,τι μου αρέσει τελικά τραγουδά λυτρωμένος και ένα προς ένα απλώνει τα υλικά στον πάγκο:

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr
  • 200 γραμμ. αλεύρι
  • 200 γραμμ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 40 γραμμ. κακάο σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 175 γραμμ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγά
  • 2 βανίλιες σε σκόνη
  • 150 ml κρέμα γάλακτος

Για το γλάσο

  • 75 γραμμ. βούτυρο ανάλατο
  • 175 γραμμ. κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια
  • 300 γραμμ. ζάχαρη άχνη
  • 125 γραμμ. κρέμα γάλακτος
  • 1 βανίλια σε σκόνη

Ο φούρνος προθερμαίνεται στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε ελαφρώς δύο φόρμες για κέικ, περίπου 20 εκατοστών με αφαιρούμενο πάτο, ή δύο στρογγυλές - γιατί όχι και τετράγωνες - μιας χρήσης.

Η εκτέλεση απλούστατη: όλα τα υλικά, αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, σόδα, βούτυρο, αυγά, βανίλια και κρέμα γάλακτος μπαίνουν σε ένα βαθύ μπολ και ανακατεύονται στο μίξερ μέχρι να προκύψει πηχτός χυλός. Το κακάο είναι προαιρετικό: θέλουμε το εσωτερικό του κέικ άκρως σοκολατένιο ή να διατηρήσουμε διχρωμία; Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, την αδειάζουμε στις βουτυρωμένες φόρμες και, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, στρώνουμε την επιφάνειά τους για να προκύψουν λεία και μετά το ψήσιμο. Ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για περίπου 35 λεπτά – ωστόσο από το πρώτο 20λεπτο κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας: αν τα κέικ μας έχουν ροδίσει και εξέρχεται καθαρή, είναι έτοιμα.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν έστω για 10 λεπτά. Ρωγμές και ανομοιομορφίες δεν μας απασχολούν καθόλου, τα πάντα θα καλύψει παχύ γλάσο σοκολάτας.  

Για το γλάσο
Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε ένα μεταλλικό δηλαδή σκεύος, πάνω από νερό που βράζει) με αργές και απαλές κινήσεις. Τα αφήνουμε κατά μέρος για να κρυώσουν και περνάμε από ένα λεπτό σουρωτήρι την άχνη ζάχαρη. Στη συνέχεια την προσθέτουμε στο σοκολατένιο μίγμα μαζί με την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστεί ελάχιστο βραστό νερό – όχι περισσότερο από μια κουταλιά της σούπας – για να αραιώσει το γλάσο. Εξαρτάται από το πώς έχει τελικά προκύψει· θέλουμε να είναι αρκετά παχύρρευστο ώστε να στέκεται αλλά και όσο ρευστό χρειάζεται για να αλείφεται εύκολα.

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Ξύνουμε με το χέρι μας τα κέικ και από τις δύο πλευρές τους για να τα λειάνουμε και με ένα μεγάλο κουτάλι αλείφουμε το πάνω μέρος του ενός με γλάσο. (Αν έχουν ψηθεί λίγο παραπάνω, με ένα μαχαίρι προσεκτικά αφαιρούμε, κόβοντας οριζόντια, τις σκληρές φλοίδες) Το απλώνουμε με τη βοήθεια της σπάτουλας, για να μοιραστεί ομοιόμορφα, και τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κέικ. Πιέζουμε ελαφρώς και τώρα ξεκινά το απολαυστικότερο μέρος: καλύπτουμε και τα δύο με γλάσο σοκολάτας στρώνοντάς το όπου χρειάζεται. Όσο πιο άτσαλο το στρώσιμο, τόσο πιο λαχταριστό το αποτέλεσμα - άλλωστε, ποιος θα το δει;

Photo: smitten@Flickr
Photo: smitten@Flickr

Ζαχαρωτά στολίδια, τρούφα ή τριμμένο μπισκότο για το γαρνίρισμα ασφαλώς καλοδεχούμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'