Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σαγκουίνια τατέν

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςσαγκουίνια, τάρτα, τάρτα Tatin

Τέτοια εποχή στο κτήμα τα εσπεριδοειδή βασιλεύουν και επειδή τα πιο κοινά, λεμόνια και πορτοκάλια, τα έχω βαρεθεί και τα αγαπημένα μου μανταρίνια έχουν τελειώσει, φασαρεύομαι με τα λιγότερο κοινά: το κίτρο, το περγαμόντο και τα αιώνια κερκυραϊκά κουμκουάτ που κανείς δεν ξέρει τι να τα κάνει. Μόνο ένα δέντρο έχουμε που βγάζει νοστιμότατα σαγκουίνια και τα έχουμε περί πολλού. Μια φορά πήγα ένα καλάθι στη μητέρα μου στην Αθήνα αλλά δεν πρόλαβε να τα δοκιμάσει, γιατί η βοηθός της από τις Φιλιππίνες τα πέταξε ως χαλασμένα.

Η άκομψη δίγλωσση ονομασία είναι δικιά μου για μια συνταγή που είχα αρχικά μάθει από τον Νάϊτζελ Σλίττερ του "Ομπσέρβερ". Ως συνήθως έχει υποστεί μεταλλαγές με τον χρόνο. Τα ταρτάκια αυτά είναι εύκολα και γρήγορα, ιδίως, εφόσον δεν είμαι σχολαστική, και τα φτιάχνω με σφολιάτα έτοιμη του ψυγείου.

Υλικά
(για 12 ταρτάκια)

  • 10 σαγκουίνια σχετικά μικρά, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλλες
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 12 κουταλάκια του καφέ μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 πακέτο σφολιάτα του ψυγείου

Οδηγίες
Θα χρειαστείτε ένα αντικολλητικό ταψί για μάφινς, με 12 θέσεις. Χρησιμοποιώντας ποτήρι ή πιατάκι για χνάρι, κόψτε τη σφολιάτα σε στρογγυλά λίγο πιο μεγάλα από την κοιλότητα των μάφιν.

Σε κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μεσαία θερμοκρασία χωρίς να πολυανακατεύετε ώσπου να γίνει καραμέλα, αλλά να μην καεί, και μοιράστε την στις 12 κοιλότητες. Από πάνω βάλετε μία ροδέλα σαγκουίνι και μια κουταλίτσα μαρμελάδα πορτοκάλι και σκεπάστε με μία ακόμη ροδέλα.

Κλείστε τις κοιλότητες με τη σφολιάτα, πιέζοντας στις άκρες ώσπου να εφαρμόσει στο πορτοκάλι, και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών. Θα πάρει περίπου 15 λεπτά ώσπου να ροδοκοκκινίσουν. Τα «καπάκια» θα έχουν συρρικνωθεί.

Αφήστε να κρυώσουν τουλάχιστον 20 λεπτά, για να απορροφηθούν τα περισσότερα ζουμιά. Αναποδογυρίστε για να σερβίρετε. Αν έχουν κολλήσει κομμάτια σκληρής καραμέλας στον πάτο, κάντε τα κομματάκια και ρίξτε τα από πάνω.

Μπορείτε να τα σερβίρετε και με παγωτό κρέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'