Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το πιο εύκολο γλυκό με μήλα

της Γκέλης Βούρβουλη Συνταγέςφούρνος, μήλα

Ο άνδρας του σπιτιού γύρισε την Παρασκευή από τη λαϊκή φορτωμένος (μεταξύ άλλων) με τρία κιλά μήλα. «Ένα κιλό του ζήτησα του μηλά κι αυτός μου έδωσε τρία για ένα ευρώ...» ήταν η εξήγηση, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα, διότι όποιος πηγαίνει στη λαϊκή την ώρα που κλείνει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπει στον πειρασμό να φορτωθεί περισσότερα φρούτα και λαχανικά απ’ όσα μπορεί να καταναλώσει σε επτά μέρες. Οι προσφορές είναι συνήθως πολύ καλές για να τις αρνηθεί κανείς σε περίοδο κρίσης κι έτσι ο πάγκος της κουζίνας γέμισε μήλα, διότι τα καινούργια προστέθηκαν σε εκείνα που δεν φάγαμε την προηγούμενη βδομάδα και με κοίταζαν όλα μαζί λυπημένα, σίγουρα πως θα κατέληγαν σαπισμένα στον πάτο του σκουπιδοντενεκέ.

Photo: ballycroy@Flickr
Photo: ballycroy@Flickr

Την κατάσταση έσωσαν οι αμερικάνοι, οι οποίοι ξέρουν από πολλά και καλά μήλα, και κατέγραψαν πρώτοι τη συνταγή για ένα από τα ευκολότερα γλυκά: το Apple Crisp - ή Apple Crumble, όπως το προτιμούν βρετανοί και αυστραλοί. Η συνταγή είναι ίδια και πρωτοεμφανίζεται γραπτώς το 1924 στις ΗΠΑ. Το έχω φτιάξει αρκετές φορές και πετυχαίνει πάντα, διότι είναι απλούστατο. Η αυθεντική συνταγή απαιτεί συρόπι σφενδάμης και pecans, τα οποία αντικαθιστώ με καρύδια και μέλι.

Για τη γέμιση

  • 10 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • ½ φλυτζ. χοντροκομμένα καρύδια
  • 6 κ.σ. αλεύρι
  • ½ φλυτζ. καφέ ζάχαρη
  • ½ φλυτζ. μέλι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε ταψί.

Photo: whatwereeating.com
Photo: whatwereeating.com

Κρούστα

  • 1, 5 φλυτζάνι αλεύρι
  • 10 κ.σ. παγωμένο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • ½ κ.γ κανέλα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1/3 φλυτζ. καφέ ζάχαρη
  • ½ φλυτζ. χοντροκομμένα καρύδια

Ανακατεύουμε τα υλικά εκτός βουτύρου και καρυδιών και ρίχνουμε το μίγμα πάνω από τα μήλα. Μοιράζουμε τα κομμάτι βουτύρου και τα καρύδια σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γκέλης Βούρβουλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'