Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πού πάνε οι μπανάνες όταν ωριμάσουν;

του Νικόλα Γιατρομανωλάκη Συνταγέςγλυκά, πουτίγκα, μπανάνα, καραμέλα

Δύσκολα λέει όχι κανείς σε τζάμπα φαγητό, ειδικά αν είναι φοιτητής. Στα τέσσερα και κάτι χρόνια που έζησα στη Βοστώνη είχα την τύχη να μου κάνουν κάμποσες φορές το τραπέζι στο Harvard Faculty Club, κάτι μεταξύ εστιατορίου, εντευκτηρίου και κλειστής λέσχης της πανεπιστημιακής κοινότητας του Harvard. Φυσικά, όπως λένε και στην Αμερική, κανένα γεύμα δεν είναι στ’ αλήθεια δωρεάν, οπότε και τα δικά μου πάντοτε συνοδευόνταν από περισσότερο ή λιγότερο ενδιαφέρουσες ομιλίες, διαλέξεις και άχαρες κοινωνικές συναθροίσεις.

Photo: bashfulbao.com
Photo: bashfulbao.com

Αυτό που πάντα με κρατούσε σε εγρήγορση ήταν η σκέψη του καταπληκτικού banana bread pudding που υπήρχε στο τέλος. Ενδεχομένως προτάσσοντας το φαγητό έναντι της πνευματικής τροφής που απλόχερα προσέφεραν οι προαναφερθείσες εκδηλώσεις ακούγομαι μάλλον ρηχός και σίγουρα κοιλιόδουλος, αλλά ας πούμε ότι η ποιότητα του bread pudding παρέμεινε σταθερή, ενώ δεν μπορώ να πω το ίδιο για την ποιότητα των ομιλιών. Ακόμα το λιγουρεύομαι αυτό το bread pudding, ζεστό, όσο γλυκό και όσο ψωμένιο πρέπει. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν τρελλαίνομαι για μπανάνες. Δυστυχώς το Harvard δεν έχει αποκαλύψει τη συνταγή, όμως έπειτα από μερικές δοκιμές νομίζω ότι έφτασα σχετικά κοντά.

Πρόκειται για μια συνταγή που είναι καλή και για να χρησιμοποιήσει κανείς μπανάνες που έχουν παραωριμάσει και δεν ξέρει τι να τις κάνει. Δεν μιλάω για την φάση όπου έχουν γίνει μαλακές σαν μαύρη φρουτόκρεμα, αλλά για όταν αρχίζουν να γλυκίζουν και να σκοτεινιάζουν λίγο παραπάνω, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα.

Υλικά 

  • 7 κούπες κυβάκια ψίχας από μπριός ή ψωμί για τοστ
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 3 κούπες κρέμα γάλακτος
  • 3/4 κούπας άσπρη ζάχαρη
  • 1/4 κούπας μαύρη ζάχαρη
  • 1/8 κουταλιάς του γλυκού και ακόμα ένα 1/4 αλάτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
  • 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι
  • 1 κουταλιά φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 4 μεσαίες ώριμες μπανάνες, ξεφλουδισμένες, κομμένες κατά μήκος και έπειτα σε κυβάκια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180 βαθμούς Κελσίου. Σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος απλώνουμε τα κυβάκια του ψωμιού και τα ψήνουμε μέχρι να ξεραθούν αλλά να μη σκληρύνουν, για περίπου 7 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά, την λευκή ζάχαρη και το 1/8 κουταλιάς του γλυκού αλάτι. Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, χωρίς να βράσει. Πολύ αργά ρίχνουμε την κρέμα στο μίγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

Βάζουμε τη μαύρη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μεσαία φωτιά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο ρευστό σιρόπι, σε περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το ρούμι, τον χυμό λεμονιού και το 1/4 της κουταλιάς του γλυκού αλάτι, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τις μπανάνες και τις γυρνάμε στο τηγάνι μέχρι όλα τα κομμάτια να καλυφθούν από το σιρόπι, για περίπου μισό λεπτό, και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μεγαλούτσικο, κοντόφαρδο πυρέξ. Απλώνουμε το 1/3 από τους κύβους του ψωμιού. Τους καλύπτουμε με τις μισές μπανάνες και το μισό σιρόπι. Από πάνω ρίχνουμε το άλλο 1/3 του ψωμιού και το καλύπτουμε και αυτό με τις μπανάνες και το σιρόπι που έχουν απομείνει. Τέλος βάζουμε το ψωμί που έχει περισσέψει. Από πάνω ρίχνουμε το μίγμα της κρέμας και των αυγών που έχουμε ήδη ετοιμάσει. Αφήνουμε το πυρέξ να κάτσει μισή ώρα πριν το βάλουμε στον φούρνο, και πού και πού πιέζουμε το ψωμί έτσι ώστε να βυθιστεί και ρουφήξει το μίγμα της κρέμας.

Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς. Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε μπεν μαρί (η πιο εύκολη λύση είναι να ρίξουμε νερό σε ένα από τα ταψιά που έρχονται σετ μαζί με τον φούρνο και να βάλουμε μέσα το πυρέξ). Το νερό πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση του πυρέξ. Ψήνουμε για 30 λεπτά και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο μέχρι να φουσκώσει και να σφίξει στο κέντρο, για 45 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα τέταρτο. Το σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Photo: jennysteffens.blogspot.gr
Photo: jennysteffens.blogspot.gr

Αν θέλουμε, το συνοδεύουμε με σως καραμέλας. Εδώ έχουμε δύο εναλλακτικές: Είτε παίρνουμε μια αγοραστή στην οποία πρσθέτουμε λίγο χοντρό αλάτι, είτε φτιάχνουμε δική μας ως εξής:

Σως καραμέλας

  • 2 κούπες άχνη ζάχαρη
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος και άλλο 1/4
  • 1 κουταλιά της σούπας μαύρο ρούμι
  • 1/4 κουταλιάς του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι απλώνουμε ομοιόμορφα την άχνη ζάχαρη. Την ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι η ζάχαρη να αρχίσει να λιώνει και να καραμελώνει από κάτω (το στρώμα της ζάχαρης θα πρέπει να κυλάει αν γύρουμε το τηγάνι). Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει όλη η ζάχαρη και να γίνει στο χρώμα του κεχριμπαριού και λεία, για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος, το ρούμι και το αλάτι. Θα δημιουργηθούν κάποια μικρά σβωλάκια, οπότε ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο και παχύρρευστο, για 1 λεπτό περίπου. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο 1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε και πάλι μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο και παχύρρευστο, ξανά για 1 λεπτό περίπου. Στραγγίζουμε τη σως σε ένα μπωλ.

Τη σως μπορούμε να την έχουμε ετοιμάσει μέχρι και 1 εβδομάδα νωρίτερα. Την αφήνουμε να κρυώσει, την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο. Προτού την χρησιμοποιήσουμε την ξαναζεσταίνουμε ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'