Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πατέ με αγκινάρες και σπανάκι

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςαγκινάρες, πατέ, σπανάκι

Οι Γάλλοι είναι βέβαια οι πρώτοι μάστορες στα πατέ και τις τερίν. Δεν έχουν άδικο ούτε για την εμμονή τους ούτε για την ποικιλία των υλικών που ανάλογα με τις εποχές χρησιμοποιούν. Σπανάκι φρέσκο έχουμε άφθονο, οι αγκινάρες έχουν εμφανιστεί. Αυτή είναι η δική μου διασκευή πάνω σε γαλλικό πρωτότυπο. Αντί για μια μεγάλη φόρμα, μπορείτε να ψήσετε το πατέ σε 8 ατομικά φορμάκια.

Photo: cramos97@Flickr
Photo: cramos97@Flickr

Για 8 άτομα

  • 3 αγκινάρες
  • ελαιόλαδο
  • 250 γραμμ. σπανάκι φρέσκο
  • ½ φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού σκόρδο λιωμένο
  • 6 αβγά
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 1/8 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι όσο θέλετε
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο όσο θέλετε
  • 100 γραμμ. πατάτα ξεφλουδισμένη, βρασμένη και λιωμένη
  • 200 γραμμ. τυρί brie, καθαρισμένο και λιωμένο με πηρούνι ή γραβιέρα χοντροτριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • φέτες λεμόνι

​Καθαρίστε τις αγκινάρες (δείτε τη μέθοδο), βράστε τες σε νερό μαζί με μερικά φύλλα, αν θέλετε, για να στολίσετε στο τέλος. Αφήστε να κρυώσουν σε πετσέτα. Στραγγίστε και κόψτε σε φέτες. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180° C.

Mε αλουμινόχαρτο ντύστε φόρμα στρογγυλή, με στεφάνη που ανοίγει. Αλείψτε την με ελαιόλαδο. Ξεπλύνετε το σπανάκι. Κόψτε και πετάξτε τα κοτσάνια και τα πανιασμένα φύλλα. Στραγγίστε καλά. Θα πρέπει να πάρετε περίπου 3 φλιτζάνια.

Σε μέτρια κατσαρόλα βράστε 3-4 κουταλιές νερό και προσθέστε το σπανάκι. Ανακατεύοντας βράστε 1 λεπτό περίπου, να μαραθεί. Στραγγίστε καλά και όταν κρυώσει στύψτε το με το χέρι. Θα πρέπει να πάρετε 1/2 φλιτζάνι περίπου. Στο μπλέντερ λιώστε το σπανάκι και τις αγκινάρες.

Σε τηγάνι βάλτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατώνοντας συχνά για 3-4 λεπτά, να μαλακώσουν. Προσθέστε το μίγμα σπανάκι-αγκινάρες και ανακατέψτε. Κατεβάστε απ’ τη φωτιά.

Σε γαβάθα χτυπήστε τα αβγά και χτυπώντας προσθέστε την κρέμα και το γάλα, το μίγμα σπανάκι-αγκινάρες, μοσχοκάρυδο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατώστε καλά. Προσθέστε την πατάτα και το τυρί και δουλέψτε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και σκεπάστε χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Ψήστε 45 λεπτά ή περισσότερο, μέχρι το σουβλάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο, να βγαίνει καθαρό.

Αφήστε να κρυώσει 15 λεπτά προτού να ξεφορμάρετε. Αναποδογυρίστε τη φόρμα με το πατέ σε πιατέλα και ανοίξτε προσεκτικά τη στεφάνη της φόρμας, αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο. Στολίστε με φέτες λεμόνι και, αν θέλετε, με βρασμένα αγκιναρόφυλλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'