Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αναθεωρώ τη μαρμελάδα λεμόνι (κι ας γίνομαι βαρετή)

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςμαρμελάδα, λεμόνια

Επιστρέφω σ’ ένα θέμα που θεωρούσα (σίγουρα κι εσείς το ίδιο) λήξαν: τη μαρμελάδα λεμόνι. Σας είπα τελευταία για το πρόβλημα που είχα για να αξιοποιήσω και να διατηρήσω τις τεράστιες ποσότητες λεμονιών που συσσωρεύτηκαν ξαφνικά στην κουζίνα μου. Κατέληγα με τη συνταγή για μαρμελάδα λεμόνι. Από τότε έχω κάνει άλλες τέσσερις δόσεις της μαρμελάδας αυτής και, επειδή βαριόμουν λίγο, με την κάθε δόση προσπαθούσα να τελειοποιήσω αλλά και να απλοποιήσω τη συνταγή που ήταν λίγο μπελαλίδικη.

Photo: wscwong@Flickr
Photo: wscwong@Flickr

Με την τέταρτη δόση είχα πια πετύχει μια μαρμελάδα εξίσου νόστιμη αλλά πολύ απλούστερη, ιδίως επειδή με απάλλασσε από το ψιλοκόψιμο σε μπαστούνια των λεμονιών που έπαιρνε δυo ώρες. Και λοιπόν; Λοιπόν, θεωρώ ότι θα ήταν άδικο (αν όχι σαδιστικό) εκ μέρους μου να σας αφήσω εσάς να ταλαιπωρήστε με την αρχική συνταγή όταν εγώ είχα βρει ευκολότερη λύση!

Για να έχω λοιπόν τη συνείδησή μου ήσυχη, θα σας δώσω την καινούργια συνταγή και όσοι έχουν μπουχτίσει με το θέμα δεν χρειάζεται να διαβάσουν.

Υλικά

  • 12 λεμόνια φρέσκα (όχι κερωμένα)
  • 1 ½  κιλό ζάχαρη
  • 875 ml νερό

Οδηγίες

Την προηγουμένη: αφού πλύνουμε καλά τα λεμόνια, ξύνουμε τη φλούδα, τα στύβουμε, καθαρίζουμε τις κούπες από τις πέτσες και τις βάζουμε να μουλιάσουν σε κρύο νερό για 24 ώρες. Το ξύσμα και τον χυμό φυλάμε στο ψυγείο.

Βράζουμε τις κούπες στο νερό τους για μια περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και όταν κρυώσουν λίγο τις αλέθουμε μαζί με τον μισό χυμό και ένα φλιτζάνι νερό στο μηχάνημα κουζίνας. Το κάνουμε σταδιακά και προσεκτικά. Δεν θέλουμε να καταλήξουμε με χυλό αλλά με μικρά κομματάκια.

Σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο συνδυάζουμε τις αλεσμένες κούπες, το υπόλοιπο νερό, δύο χούφτες ξύσμα και τη ζάχαρη. Φέρνουμε σε βράση και βράζουμε για μισή ώρα, ανακατεύοντας συχνά (ιδίως στα τελευταία 10-15 λεπτά).

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'