Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μαρμελάδα πορτοκάλι ή γλυκό του κουταλιού;

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςμαρμελάδα, πορτοκάλι, γλυκά κουταλιού

Τέλειες ροδέλες πορτοκαλιού και μανταρινιού, γυαλιστερές από το σιρόπι, με ένα υπέροχο ζωντανό χρώμα. Αυτή η μαρμελάδα μοιάζει πολύ με γλυκό του κουταλιού έτσι όπως το φρούτο δεν είναι πολτός αλλά κομμάτια.

Απλωμένη σε μια φέτα ζεστό ψωμί είναι το τέλειο πρωινό, μια – δυο ροδέλες τακτοποιημένες πάνω σε ένα μπισκότο πτι μπερ είναι το ιδανικό γλυκό για την ώρα που θολώνει το μάτι. Εκεί όμως που την λάτρεψα ήταν πάνω σε ένα τσιζ κέικ του οποίου η βάση (σύμφωνα με μια συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου) ήταν φτιαγμένη με φιστίκια Αιγίνης! Η πρώτη φετινή δόση τελείωσε ήδη. Και τώρα ανυπομονώ να εμφανιστούν στην αγορά τα σαγκουίνια –τα ξινούτσικα κατακόκκινα πορτοκάλια είναι ό,τι καλύτερο γι’ αυτή την πανεύκολη συνταγή.

Μαρμελάδα πορτοκάλι-μανταρίνι

  • 4 πορτοκάλια ακέρωτα
  • 4 μανταρίνια σφιχτά, χωρίς κουκούτσια
  • 400 γραμμάρια περίπου ζάχαρη καστανή
  • 1 βανίλια
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 λεμόνι, ο χυμός

Πλένετε πολύ καλά τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες, τα βάζετε σε μια λεκάνη και τα σκεπάζετε με νερό. Τα αφήνετε τουλάχιστον 12 ώρες, στραγγίζοντάς τα μια φορά και αλλάζοντας το νερό.

Τα στραγγίζετε και τα μεταφέρετε σε πλατιά κατσαρόλα. Τα σκεπάζετε με νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά, ανακινώντας την κατσαρόλα και τα διαστήματα. Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε όλη νύχτα στην κατσαρόλα με το νερό που έχει μείνει.

Την επομένη ζυγίζετε τις ροδέλες για να υπολογίσετε τη ζάχαρη που θα βάλετε. Αν για παράδειγμα είναι γύρω στα 600 γρ., βάλτε 400 γρ. περίπου ζάχαρη για ένα αποτέλεσμα όχι πολύ γλυκό.

Ξαναβάζετε πορτοκάλια και μανταρίνια στην κατσαρόλα μαζί με 1 φλιτζάνι νερό, την ζάχαρη, το λεμόνι και το κονιάκ. Σκίζετε στη μέση τη βανίλια για να πάρετε τα σποράκια της και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Τα βάζετε να βράσουν για μιάμιση ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μη βράσουν δυνατά για να μην χαλάσουν οι ροδέλες.

Όταν μαλακώσουν τα φρούτα και δέσει το σιρόπι τα βάζετε σε γυάλινο βάζο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'