Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η μακαρονάδα της Πέμπτης: σαν χαδάκι σε μάγουλο

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρόνια, μακαρονάδα, σπαράγγια, αυγά ποσέ

Επιστροφή στην καλή συνήθεια της Πέμπτης, πιάνω την λαχταριστή άκρη του μακαρονιού από εκεί που την άφησα την περασμένη χρονιά. Η σημερινή μακαρονάδα μοιάζει σαν τρυφερό χάδι σε μαγουλάκι, ίσως είναι το ποσέ αυγό που μου δίνει αυτή την εντύπωση. Λεπτής γεύσης αλλά χορταστική, φαγητό εμψυχωτικό και παρήγορο με παιδικότητα μαζί αλλά και μικρή υποψία εκζήτησης. Ό,τι ακριβώς μου αρέσει.

Τα ωραία θρακιώτικα σπαράγγια δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη γι' αυτό αναγκαστικά προμηθεύομαι τα εισαγόμενα.
Κι αν το ποσαρισμένο αυγό δεν σας προκύψει με τέλειο σχήμα, μικρό το κακό!

Μακαρονάδα με σπαράγγια και αυγό

Για 4

  • 1 πακέτο λιγκουίνι ή φετουτσίνι
  • αλάτι και πιπέρι
  • 400 γρ. φρέσκα πράσινα σπαράγγια
  • 2-3 κουταλιές βούτυρο ανάλατο
  • 1/3 φλιτζ. φρεσκοτριμμένο τυρί, παρμεζάνα ή άλλο και κάμποσο ακόμα για το τελικό πασπάλισμα
  • 4 φρέσκα αυγά

Βάζω το νερό να βράσει (αλατισμένο) για τα μακαρόνια σε μεγάλη κατσαρόλα. Πλένω τα σπαράγγια, κόβω την άκρη του κοτσανιού τους και είτε την πετάω είτε (σοφότερη εκδοχή) την κρατάω γιατί μπορεί να προστεθεί μαζί με άλλα λαχανικά στο σύνολο ώστε να ετοιμάσω ζωμό.
Κόβω τα σπαράγγια κατά μήκος στα δύο.

Ρίχνω τα μακαρόνια να βράσουν, υπολογίζω ως χρόνο ετοιμασίας, 1-2 λεπτά λιγότερο από την προτεινόμενη στη συσκευασία ώρα. Στο τελευταίο δίλεπτο του βρασμού, ρίχνω στα μακαρόνια και τα σπαράγγια.

Σουρώνω μακαρόνια-σπαράγγια μαζί φυσικά αλλά κρατάω από τον ζωμό 1 φλιτζάνι. Ξαναγυρνάω τα ζυμαρικά και τα σπαράγγια στην κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύω μέχρι να λιώσει το βούτυρο, προσθέτοντας λίγο - λίγο το ζωμό από τον βρασμό τους, ώσπου να προκύψει μια λεπτή κρέμα που θα καλύπτει ωραία το φαγητό. (Γι' αυτό τον λόγο τα μακαρόνια πρέπει να ναι σε λιγότερο χρόνο βρασμένα γιατί μαλακώνουν περισσότερο και σ’ αυτή τη φάση. Το ίδιο ισχύει και για τα σπαράγγια. Μην τα παραβράσετε, γίνονται πλαδαρά και βαρετά).

Εν τω μεταξύ όμως, όση ώρα βράζουν τα μακαρόνια, ετοιμάζω τα αυγά ποσέ: σε κατσαρόλη απλωτή και βαθιά βάζω νερό να βράσει (3-4 δάχτυλα). Όταν αρχίσει ο βρασμός, εμφανιστούν οι πρώτες μεγάλες μπουρμπουλήθρες, σπάω με προσοχή ένα - ένα τα αυγά πρώτα σε ένα μικρό μπολ κι έπειτα τα γλυστράω στο κοχλαστό νερό. Με δύο κουτάλια συμμαζεύω το ασπράδι τους ώστε να είναι συγκεντρωμένο γύρω από τον κρόκο. Τρία-τέσσερα λεπτά αρκουύν, θέλω το ασπράδι να πήξει αλλά ο κρόκος να είναι ρευστός. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζω και τα ακουμπάω σε χαρτί φούρνου.

Έτοιμη! Μοιράζω τα κρεμώδη λινκγουίνι σε τέσσερα πιάτα, στην καρδιά τους από ένα αυγό, τρίβω πιπέρι και αφήνω να χιονίσει λίγη παρμεζάνα ακόμη.

[βασική συνταγή και φωτογραφία από το marthastewart.com]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'