Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

... με πατάτες

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςπατάτες

Έλαβα παράπονα όταν έγραψα για τη γεμιστή κολοκύθα, ότι αναφέρθηκα περαστικά στις συνοδευτικές πατάτες του φούρνου χωρίς να δώσω οδηγίες. Πολλές φορές χειριζόμαστε το συνοδευτικό ως δεδομένο, απλό, ευκολονόητο, όσο η προσθήκη των δύο λέξεων στο κύριο μέρος της ονομασίας ενός φαγητού. «Αρνάκι με πατάτες» λέμε, και η απλή καταγραφή τα λέει όλα. Αυτό που δε λέει όμως είναι πόσο σημαντικό είναι το συνοδευτικό αυτό για την πλήρη απόλαυση του προσφερόμενου.

Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει δε τις μέρες γιορτής, όταν το φαγητό που προσφέρουμε, ακόμα και όταν είναι ένα απλό ψητό, ίσως από πιο ακριβό ή δυσεύρετο κρέας, αποκτά άλλη υπόσταση, γίνεται επίσημο, ιδιαίτερο. Το απλό «με πατάτες» πρέπει κι αυτό να υψωθεί στο βάθρο των ιδιαίτερων συνθηκών.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, για μια εορταστική παραλλαγή της πατροπαράδοτης ελληνικής πατάτας του φούρνου. Την κάνουμε πιο εορταστική με διάφορους τρόπους. Ο ένας είναι προσθέτοντας και άλλα είδη στο ταψί. Το τι θα είναι τα είδη αυτά εξαρτάται από εμάς: μπορεί να είναι ένα, ή μερικά, ή όλα από τα ακόλουθα: κάστανα βραστά, γλυκοπατάτες, σελινόριζα, κυδώνια, καρότα, κρεμμυδάκια του στιφάδου. Μπορούμε να προσθέσουμε και σκελίδες σκόρδου ολόκληρες, εφόσον βεβαία είμαστε φίλοι (έχω μείνει, βλέπετε με τον φόβο του αναγνώστη που με κατηγόρησε για σκορδολαγνεία). Και δαμάσκηνα μπορούμε να βάλουμε, ιδίως αν το ψητό μας είναι πάπια ή χήνα. Όταν ζούσα στην Αμερική πάντα χρησιμοποιούσα parsnips και rutabaga (swede) που δυστυχώς δεν έχουμε εδώ και είναι πολύ κρίμα. Όταν προσπάθησα να τα καλλιεργήσω από σπόρο απέτυχα. 

Άλλος τρόπος να κάνουμε τις πατάτες μας πιο επίσημες ή πολυτελείς - ιδιαίτερες τέλος πάντων - είναι η χρήση στο ψήσιμο του λίπους της πάπιας ή της χήνας, που τέτοια εποχή βρίσκουμε στα μπακάλικα τύπου ντελικατέσσεν. Κάνει τις πατάτες μας πιο νόστιμες και κριτσανιστές. Μην φρίξετε. Έχετε ακούσει για το «γαλλικό θαύμα»; Η εξήγηση του πώς οι Γάλλοι  που τρώνε τόσα λιπαρά έχουν χαμηλή χοληστερίνη είναι ότι πολλά από τα λιπαρά φαγητά τους περιέχουν λίπος πάπιας ή χήνας αντί για βούτυρο. Βέβαια και το κόκκινο κρασί βοηθάει...

Τρίτος και εύκολος τρόπος για να γίνουν ιδιαίτερες είναι να χρησιμοποιήσουμε για τις πατάτες (και τα άλλα λαχανικά) το ειδικό εργαλείο που τις κόβει σφαιρικά (mellon baller λέγεται αγγλικά). Αν δεν το έχουμε τις στρογγυλεύουμε όσο μπορούμε στο κόψιμο, έτσι ώστε να μπορούν να ανακατεύονται εύκολα κατά το ψήσιμο χωρίς να κολλάνε ή να σπάνε και να ροδίζουν από όλες τις πλευρές.

Παρακάτω δεν δίνω ποσότητες γιατί οι συνδυασμοί εξαρτώνται από εσάς. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι οι πατάτες να αποτελούν τουλάχιστον το 50% και όλα τα άλλα μαζί το υπόλοιπο. Επίσης να είναι όλα κομμένα στο ίδιο περίπου μέγεθος

Υλικά

  • πατάτες για ψήσιμο, κομμένες και στρογγυλεμένες
  • γλυκοπατάτα, σελινόριζα, κυδώνι, καρότο - όλα κομμένα και στρογγυλεμένα
  • κάστανα βραστά (ή έτοιμα συσκευασμένα σε κενό αέρος), κρεμμυδάκια στιφάδου, σκελίδες σκόρδου ξεφλουδισμένες, δαμάσκηνα ξεκουκουτσιασμένα
  • λάδι εξαιρετικής ποιότητας ή λάδι μισό – μισό με λίπος πάπιας η χήνας.
  • χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού ανακατεμένος
  • ζωμός κρέατος (και το κνορ ψυγείου είναι μια χαρά)
  • μυρωδικά, όπως θυμάρι, δεντρολίβανο και ρίγανη, κοπανισμένα λίγο
  • αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι ή πάπρικα γλυκιά

Οδηγίες
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό σε ταψί και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Τα υγρά πρέπει να καλύπτουν σχεδόν αλλά όχι τελείως τα στερεά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε παραπάνω ζωμό.

Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών και ψήνουμε για δύο περίπου ώρες ή έως ότου έχουν απορροφηθεί τα ζουμιά και ροδοκοκκινίσει οι πατάτες κλπ. Κατά το ψήσιμο ανακατεύουμε μερικές φορές προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα.

Όταν μένει περίπου μισή ώρα ψησίματος, περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού / λεμονιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'