Τσάγαλα γλυκο-καυτερά
Τα αμύγδαλα δεν προορίζονται μόνο για τα γλυκά, έγραφα τις προάλλες. Σήμερα περιγράφω το πώς από τσάγαλα μετατρέπονται, χωρίς να βγάλουν το περίβλημά τους, σε ξεχωριστή νοστιμιά.
![Photo: tasteofbeirut.com](resources/2014-01/fresh-almond-basket-thumb-large.jpg)
Τσάγαλα γλυκο-καυτερά
- 2 ½ - 3 φλιτζάνια τσάγαλα, φρέσκα αμύγδαλα με τον πράσινο φλοιό τους, κατά προτίμηση όχι μεγαλύτερα από 1 ½ εκ. για να είναι τρυφερά
- 2 κουταλιές κόκκους κόλιανδρο
- 2 ξύλα κανέλα
- 2 δαφνόφυλλα
- 2 ή και περισσότερες ξερές πιπερίτσες κομμένες κατά μήκος
Για τη μαρινάδα
- 2 ½ φλιτζάνια λευκό ξίδι για τουρσί
- 1 κουταλάκι ολόκληρα γαριφαλόκαρφα
- 1 φλιτζ. μέλι
- 2 - 3 κουταλιές ζάχαρη, ανάλογα με το γούστο σας
Τρυπήστε τα τσάγαλα με ένα σουβλί από το σημείο του κοτσανιού μέχρι να νιώσετε τον καρπό, ώστε να τα διαπεράσει η μαρινάδα. Βάλτε τα σφικτά μέσα σε δύο γυάλες και προσθέστε από 1 ξύλο κανέλα, 1 φύλλο δάφνη και 1 ή περισσότερες πιπερίτσες σε κάθε δοχείο.
Ετοιμάστε μαρινάδα: σε ανοξείδωτη κατσαρόλα ζεστάνετε το ξύδι μαζί τα γαρίφαλα, το μέλι και 2 κουταλιές ζάχαρη. Ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά ώσπου να διαλυθούν το μέλι και η ζάχαρη∙ χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 1 λεπτό.
Δοκιμάστε και, αν χρειάζεται, προσθέστε λίγη ζάχαρη ακόμη. Χύστε την καυτή μαρινάδα στις γυάλες με τα τσάγαλα κια, αν χρειαστεί, προσθέστε από πάνω λίγο επιπλέον ξύδι ώστε να καλυφθούν εντελώς.
![Photo: tasteofbeirut.com](resources/2014-01/pickled-green-almonds1-thumb-large.jpg)
Κλείστε τις γυάλες και φυλάξτε σε δροσερό σκιερό μέρος για 4 εβδομάδες τουλάχιστον, προτού τα δοκιμάσετε, αναδεύοντας πού και πού τις γυάλες, όταν το θυμάστε. Διατηρούνται για έναν χρόνο ή και περισσότερο.