Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα αμύγδαλα δεν είναι μόνο για γλυκά

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςαμύγδαλα, κοτόπουλο

Τα ελληνικά αμύγδαλα είναι εξαιρετικά νόστιμα, αν και μικρότερα και λιγότερο εμφανίσιμα από της Καλιφόρνιας και τα άλλα εισαγωγής. Δοκιμάστε τα σε φαγητά, όπως γινόταν τα αρχαία και τα μεσαιωνικά χρόνια, όπου πολτός από αμύγδαλα κοπανισμένα στο γουδί ανακατευόταν με κάθε λογής σάλτσες  - από κρεατικά, ψάρια ή λαχανικά - κάνοντάς τες πιο κρεμώδεις και χορταστικές. Στην Ισπανία, αλλά και σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, θα βρείτε πάρα πολλές συνταγές για φαγητά με αμύγδαλα. Από αυτές σας δίνω μια μικρή επιλογή.

Οι διαιτολόγοι συστήνουν ανεπιφύλακτα τα αμύγδαλα και μάλιστα τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν ότι όσοι τα τρώνε συστηματικά προφυλάσσονται από τις καρδιοπάθειες. Να λοιπόν, ένας ακόμα λόγος για να τα περιλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Τηγανητά αμύγδαλα - Κλασική tapa (ισπανικός μεζές)

Τηγανίστε σε ελαιόλαδο ασπρισμένα αμύγδαλα, ανακατώνοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και απλώστε τα σε χάρτινη πετσέτα. Πασπαλίστε με χοντρό αλάτι και σερβίρετε τα αμύγδαλα μόνα τους ή μαζί με άλλους μεζέδες, όπως, για παράδειγμα, μαζί με μαρινάτες σαρδέλες ή γαύρο αλλά και με ψητά λαχανικά κλπ.

Photo: haalo@Flickr
Photo: haalo@Flickr

Κοτόπουλο με αμύγδαλα, σκόρδο, σαφράν και ελιές
Από παραδοσιακή συνταγή της Ισπανίας με ρίζες στον Μεσαίωνα

Για 4 άτομα

  • ελαιόλαδο
  • 2/3 φλιτζάνι αμύγδαλα
  • 1/3 φλιτζάνι τριμμένη ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • μια πρέζα σαφράν
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 4 ολόκληρα πόδια κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στη μέση και σε φέτες
  • 1 πρέζα μπούκοβο (ξερή καυτερή κόκκινη πιπεριά)
  • 1 φλιτζάνι κρασί
  • ½ φλιτζάνι ζωμό κότας ή περισσότερο
  • 1 χούφτα πράσινες ελιές γεμιστές με αμύγδαλα

Σε απλωτή κατσαρόλα ζεστάνετε 3 κουταλιές λάδι και σοτάρετε τα αμύγδαλα, το ψωμί και το σκόρδο, ανακατώνοντας με σπάτουλα να ξανθύνει το σκόρδο αλλά να μην καψαλιστεί. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ, προσθέστε το σαφράν και το μαϊντανό και λιώστε τα ανοιγοκλείνοντας το μοτέρ.

Βάλτε στην κατσαρόλα ακόμα 3-4 κουταλιές λάδι και σοτάρετε τμηματικά το κοτόπουλο, μέχρι να ροδίσει. Κρατήστε τα κομμάτια σε πιάτο και καθαρίστε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας. Βάλτε ακόμα 3-4 κουταλιές λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι με το μπούκοβο. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι βάλτε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου, περιχύστε με το κρασί και βράστε 3-4 λεπτά.

Προσθέστε τον ζωμό και τον πολτό με τα αμύγδαλα, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 30 λεπτά ή περισσότερο μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να είναι σχεδόν έτοιμο. Προσθέστε τις ελιές, ανακατώστε και βράστε άλλα 10 λεπτά. Σερβίρετε μαζί με ρύζι ή ταλιατέλες.

[Θα συνεχίσω και τις επόμενες ημέρες]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'