Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Διάλειμμα μεταξύ εορτών: τραχανάς

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςτραχανάς

Παρακαλώ, χρειάζομαι ένα διάλειμμα! Ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ανάμεσα σε ατελείωτα τραπεζώματα και άπειρες μαγειροώρες, θέλω να γευτώ κάτι που να καθησυχάζει ψυχή και σώμα - και δεν θα απαιτεί να στέκομαι με τις ώρες στην κουζίνα! Η ώρα της σούπας έφτασε και διαλέγω χωρίς δεύτερη σκέψη τραχανά.

Με καταγωγή από την Ευρυτανία, μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου ο τραχανάς ήταν πολύ συνηθισμένος στο τραπέζι μας. Δοκίμασα όμως τελευταία μια εξαιρετική σούπα στο αγαπημένο μου Cucina Povera, στο Παγκράτι, που μου άλλαξε την οπτική. Στην κουζίνα τους, ο τραχανάς, αφού μαγειρευτεί, πολτοποιείται και γίνεται βελουτέ ενώ δυο προσθήκες τον κάνουν αγνώριστο: Λεπτά φετάκια λουκάνικου και ένα αυγό με ζουμερό ακόμη τον κρόκο μετατρέπουν τη σούπα σε ένα πλήρες, πληρέστατο γεύμα. Δεν ζήτησα τη συνταγή, αλλά προσπάθησα να την αναπαραστήσω, έτσι όπως φαντάζομαι την παρασκευή της. Κι αυτή είναι η σούπα που θέλω να απολαύσω, αυτές τις ενδιάμεσες μέρες, τις μέρες της ανάπαυλας!

Σούπα τραχανά με λουκάνικο και αυγό

Για 2 άτομα

  • 1 φλιτζάνι τραχανά
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 1 φλιτζάνι χοντροτριμμένη φέτα
  • 1 χωριάτικο λουκάνικο
  • 2 αυγά
  • λίγο ελαιόλαδο - αν έχετε αγουρέλαιο, ακόμη καλύτερα

Βάζετε τον τραχανά στην κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να τον σκεπάζει. Τον βάζετε σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και τον αφήνετε να μαγειρευτεί ανακατεύοντας αρκετά συχνά για να μη κολλήσει.

Όταν πιει το νερό, ρίχνετε το γάλα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσει τελείως ο τραχανάς – όλη η διαδικασία θα πάρει 15-20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμος τον πολτοποιείτε στο μπλέντερ, τον ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και ρίχνετε τη φέτα για 1 λεπτό, να αρχίσει να λιώνει.

Στο μεταξύ έχετε ετοιμάσει τα συνοδευτικά: Βάζετε τα αυγά σε νερό που βράζει να ποσαριστούν και τα διατηρείτε ζεστά.

Κόβετε το λουκάνικο σε πολύ λεπτά φετάκια και τα περνάτε για λίγα λεπτά από αντικολλητικό τηγάνι να ροδίσουν.

Μοιράζετε την σούπα σε δυο μπολ, ρίχνετε στο καθένα μερικά φετάκια λουκάνικου και ένα αυγό και περιχύνετε με λίγο αγουρέλαιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'