Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

H κυρία με τα σου

της Χριστίνας Ταχιάου Συνταγέςσου

Ελάχιστες φορές έχω αγοράσει γλυκά από ζαχαροπλαστείο για να κεράσω στο γραφείο, για καλέσματα στο σπίτι μου ή σε άλλα σπίτια. Με σώζουν τα περιβόητα σου αλά κρεμ της μαμάς μου, τα οποία φτιάχνει σε χρόνο dt, αφράτα και πεντανόστιμα. Γλυκό που «στέκει» σαν ζαχαροπλαστείου, είναι πολύ ελαφρύ, είναι σε κομμάτια και μεταφέρεται πανεύκολα, δεν χρειάζεται κόψιμο, ούτε πιάτα και κουτάλια, δεν λερώνει κι αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Να χαίρεσαι να το προσφέρεις. Το μυστικό, όπως λέει η μαμά μου, είναι στο ψήσιμο της ζύμης κι επιμένει στην ακριβή τήρηση των οδηγιών.

Photo: foodiebaker@Flickr
Photo: foodiebaker@Flickr

Υλικά για 20 περίπου σου αλά κρεμ

Για τη ζύμη

  • 125 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει
  • λίγο αλάτι
  • 4 αβγά

Βάζουμε το νερό με λίγο αλάτι να βράσει. Ρίχνουμε το βούτυρο στο νερό να λιώσει ενώ το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε απότομα και το αλεύρι. Τα δουλεύουμε όλα μαζί, να γίνουν μια σφιχτή ζύμη. Κατόπιν ρίχνουμε τα αβγά ένα - ένα και δουλεύουμε τη ζύμη.

Παίρνουμε ζύμη και φτιάχνουμε μπαλάκια στο μέγεθος που θέλουμε (τα μικρά σουδάκια είναι πιο πρακτικά, ενώ τα μεγάλα πιο εντυπωσιακά). Τα βάζουμε σ’ ένα ταψί με λίγο αλουμινόχαρτο κάτω και ψήνουμε. Προσοχή στο ψήσιμο! Στην αρχή ο φούρνος πρέπει να είναι πολύ δυνατός. Τον προθερμαίνουμε λοιπόν στους 300 βαθμούς και στην ίδια θερμοκρασία ψήνουμε τα σου μόνο για 10 λεπτά. Κατόπιν τον χαμηλώνουμε στους 175°C και τα ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Τέλος, τα αφήνουμε στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά ακόμα, ώστε να ψηθούν καλά και μέσα.

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

  • ¾ κιλού γάλα
  • 4-5 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • 3 κουταλιές κορν φλάουρ
  • 1 γεμάτη κουταλιά αλεύρι
  • 2 κρόκους αβγών
  • 2 κουταλιές βούτυρο

Βάζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά εκτός απ’ το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε ανακατώνοντας ώσπου να πήξουν. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κρέμα μας δυο κουταλιές βούτυρο.

Όταν κρυώσουν η ζύμη και η κρέμα, ανοίγουμε τα σουδάκια μας στη μέση και τα γεμίζουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη.

Photo: blog.codrudepaine.ro
Photo: blog.codrudepaine.ro

Καλή επιτυχία και προσοχή στο ψήσιμο!

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'