Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γιορτινό banoffee για ερωτευμένους (ή και όχι)

της Λίλης Σπένδου Συνταγέςbanoffee, σοκολάτα, καραμέλα, μπανάνα

Μερικοί υποστηρίζουν ότι τη διαφορά κάνει η σοκολάτα, άλλοι λένε ότι είναι ο συνδυασμός καραμέλας- μπανάνας που απογειώνει τη γεύση, η ρομαντική φίλη Hannah εκ Βρετανίας, με γαλλικές ρίζες και ιδιοκτήτρια ενός από τα πιο ζεστά καφέ του κεντρικού Λονδίνου, όπου και δοκίμασα το αλλιώτικο banoffee της, μου εκμυστηρεύτηκε ότι «φταίει ο έρωτας για ό,τι της συμβαίνει». Ο έρωτας την χτύπησε κατακέφαλα χρονιάρες μέρες και αυτό βγαίνει στην επιτυχία των γλυκών της.

Photo: happybakingdays.com
Photo: happybakingdays.com

Καθώς ξενιτεμένη, στις γιορτές με πιάνει νοσταλγία για τα παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα, βλέπε κουραμπιέδες, μελομακάρονα και λοιπά συναφή σιροπιαστά, που μετά δυσκολίας θα βρω στη βρετανική πρωτεύουσα. Προς έκπληξή μου το καθαρά αγγλικής προέλευσης banoffee ήρθε να καλύψει κάθε ανάγκη μου για γλυκό.

Μπαίνοντας στο μαγαζί για έναν καφέ στο χέρι το είδα να με περιμένει στον πάγκο, σοκολατένιο, ολοστρόγγυλο και ανέγγιχτο. Παρότι βιαστική δεν γινόταν να μη δοκιμάσω αυτόν τον πειρασμό, ο οποίος, όπως μου είπε η Hannah, πρέπει να φαγωθεί αργά, σχεδόν ιεροτελεστικά, ώστε να μπορέσεις να γευτείς όλες τις στρώσεις του μία προς μία, που όσο περνάει η ώρα αναμειγνύονται μεταξύ τους και απλώς σε αφήνουν άφωνο (ναι, είναι λίγο υπερβολική και πωρωμένη με την ζαχαροπλαστική). Παρόλο που σπάνια μοιράζεται συνταγές, για καλή μου τύχη την πέτυχα σε μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της και έτσι μου τα αποκάλυψε όλα.

Για το αλλιώτικο, σοκολατένιο banoffee θα χρειαστούμε:
(Αν και η αυθεντική συνταγή θέλει την κλασική βάση τάρτας, στην εύκολη εκδοχή της, την αντικαθιστούμε με βάση από μπισκότα.)

Για το μπισκότο

  • 300 γρ.  μπισκότα digestive ή, ακόμα καλύτερα, μουστοκούλουρα (σκληρά) μιας και η μπανάνα με την καραμέλα και την κανέλα αποτελούν απίθανο συνδυασμό
  • 100 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση (toffee)

  • 115 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

Για το γλάσο

  • 250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Αρχικά χτυπάμε τα υλικά για τη βάση στο μίξερ, έχοντας λιώσει πρώτα το βούτυρο και τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι. Με τον πάτο ενός ποτηριού πατάμε ελαφρώς τη βάση ώστε να γίνει ομοιόμορφη και φροντίζουμε να σχηματίσουμε ένα μικρό τείχος στα πλαϊνά, για να μη χυθεί η καραμέλα που θα προσθέσουμε στην συνέχεια.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο για τη γέμιση (toffee), έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Τέλος, ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει καραμέλα για 3 - 4 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τη βάση του μπισκότου και στρώνουμε πάνω από τη γέμιση 4 μπανάνες κομμένες σε φέτες. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, την ρίχνουμε στο μπολ με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Τέλος, ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τις μπανάνες και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει, για περίπου 2 ώρες, στολίζοντας προαιρετικά με φέτες μπανάνας και ξηρούς καρπούς.

Photo: happybakingdays.com
Photo: happybakingdays.com

Το banoffee είναι έτοιμο να το απολαύσουμε και το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο στα γλυκά προσθέτουμε σοκολάτα, η επιτυχία είναι δεδομένη, είτε είσαι ερωτευμένος είτε όχι.

Καλές γιορτές!

[Η Λίλη Σπένδου είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr.]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'