Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πολίτικο μυστικό για καλό ντολμά

της Λίνας Παπαδάκη Μαγειρικές ιστορίεςντομάτες, λαχανοντολμάδες

«Πολύ μπελαλίδικα μπρε τζιέριμ». Η Λωξάνδρα αφέντρα της κουζίνας, με τη μακριά ποδιά της και κότσο τα μαλλιά της ανασκουμπώνεται. Τα υλικά όλα μπροστά της για να τυλίξει τα ντολμαδάκια της.

Η λέξη ντολμά λέει η ιστορία της γαστρονομίας προέρχεται από το ρήμα doldurmak που σημαίνει γεμίζω. Οι πολίτικοι ντολμάδες με λάχανο ή αμπελόφυλλα θέλουν για να παραγεμιστούν ρύζι που συμβόλιζε το μπερεκέτι, την καλοπέραση, το ευ ζην.
Οι «Πρωταγωνιστές» ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και περπάτησαν την πόλη, από άκρη σ' άκρη. Από την κορυφή της Μεγάλης του Γένους Σχολής μέχρι τα ψαράδικα στις όχθες του Βοσπόρου. Χτες βράδυ, τους είδαμε.

Μια μαγείρισσα Ρωμιά, έβαλε τον Σταύρο Θεοδωράκη στο τραπέζι της, να δοκιμάσει τα δικά της ντολμαδάκια. Στα όρθια μασουλώντας τον συμβούλεψε: «Μη φοβηθείς το ανακάτεμα. Το φαγητό δεν αγαπά τη μονοχρωμία». Η Ελένη Νιώτη λίγο πριν τα 80 της, έχει καταλήξει: «Κουκουνάρια, σταφίδες, εκχύλισμα ροδιού, σεληνόριζα και δαμάσκηνα, βερίκοκα αποξηραμένα, κάπαρη και ζωμό πορτοκαλιού, βεβαίως μικρά καροτάκια και πολύ κρεμμύδι. Η πολίτικη κουζίνα αγαπά πολύ το κρεμμύδι. Όπως και η οθωμανική αυλή». Δοκιμάστε κι εσείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'