Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γλυκόπικρο και μυρωδάτο λικέρ Μυρτιά

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςμύρτα, λικέρ

Είναι κλασική συνταγή της Σαρδηνίας και ίσως ακόμα προλαβαίνετε να φτιάξετε το ασυνήθιστο αυτό χωνευτικό λικέρ για να το χαρείτε ή και για να το χαρίσετε στις γιορτές.

Το είχαμε δοκιμάσει κάποτε σε ιταλικό εστιατόριο στην Αμερική και το ξαναθυμηθήκαμε ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του Efisio Harris’, Sweet Myrtle and Bitter Honey, καθώς οι μυρτιές μας είναι γεμάτες με υπέροχα μωβ μύρτα. Ιταλίδες φίλες μου είπαν πως χρησιμοποιούν καρπούς και φύλλα μυρτιάς για να αρωματίζουν την ψητή σκληρή μοτσαρέλλα και επίσης τα προσθέτουν σε χοιρινό και βοδινό ψητό. Για την ώρα, πάντως, σας προτείνω το λικέρ μύρτο που έφιαξα πέρσι, μια και τα άλλα ενδιαφέροντα φαγώσιμα δεν τα δοκίμασα ακόμα.

Όπως το κερασό και τα άλλα σπιτικά λικέρ, μπορείτε να το φτιάξετε με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας ρακή, βότκα ή κονιάκ. Λεπτομερής συνταγή δεν χρειάζεται και ιδού η περιγραφή:

 

  • Μισογεμίστε μια γυάλα του λίτρου με καρπούς από μυρτιά, αφού τους ξεπλύνετε και τους στραγγίσετε καλά. Προσθέστε 2-3 κουταλιές ζάχαρη και σχεδόν γεμίστε τη γυάλα με βότκα, κατά προτίμηση 80-90%. Εγώ με βότκα κάνω όλα τα λικέρ, γιατί θέλω αλκοόλ τελείως ουδέτερο, που να αφήνει μόνο τη γεύση του φρούτου στο ποτό. Η ρακή και περισσότερο το κονιάκ προσθέτουν τη δική τους λιγότερη ή περισσότερη γεύση κι είναι απόλυτα θέμα δικής σας επιλογής τι θα διαλέξετε.
  • Κουνήστε καλά τη γυάλα και αφήστε την στον πάγκο της κουζίνας για να θυμάστε να την κουνάτε συχνά, για 3-4 βδομάδες ή περισσότερο. Δοκιμάστε για να δείτε πόσο έχει πάρει άρωμα και γεύση το αλκοόλ.
  • Όταν θεωρείτε πως είναι αρκετά μυρωδάτο, φτιάξτε ένα σιρόπι για να το γλυκάνετε. Και εδώ δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες. Θα έλεγα πως αν έχετε 3 φλιτζάνια αλκοόλ, προσθέστε 1 (ή 1½) φλιτζάνι σιρόπι.
  • Οι κάτοικοι της Σαρδηνίας έκαναν παραδοσιακά σιρόπι με μέλι γι’ αυτό το λικέρ και μπορείτε κι εσείς να κάνετε το ίδιο. Αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το κλασικό σιρόπι με ζάχαρη. Ό,τι γλυκαντικό και να διαλέξετε, υπολογίστε 1 μέρος ζάχαρη ή μέλι, με 1½ νερό. Ζεστάνετε το μίγμα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε πολύ και βράστε 2-3 λεπτά.
  • Σουρώστε τα μύρτα από το αλκοόλ και κρατήστε τα στο σουρωτήρι. Αφήστε κατά μέρος το αρωματισμένο αλκοόλ. Βάλτε το σουρωτήρι με τα μύρτα πάνω από καθαρή γαβάθα και περιχύστε τα με το καυτό σιρόπι. Αφήστε να στραγγίσουν και κατόπιν πετάξτε τα. Το σιρόπι, που κι αυτό πήρε γεύση και άρωμα, θα το αφήσετε να κρυώσει τελείως προτού να το ανακατώσετε με το αλκοοόλ. Θα πρότεινα να μη βάλετε μονοκοπανιά όλο το σιρόπι αλλά να το προσθέτετε σταδιακά στο αλκοόλ, δοκιμάζοντας για να γίνει το λικέρ τόσο γλυκό, ή πιο αψύ, όπως το θέλετε.
  • Όταν πετύχετε τη δική σας αναλογία, περάστε το ξανά από σίτα ντυμένη με διπλό βρεγμένο τουλπάνι και βάλτε το λικέρ μύρτο σε μικρά όμορφα μπουκάλια - δεν είναι για χόρταση!
  • Μην παραλείψετε να κάνετε χαριτωμένες ετικέτες, ιδίως αν πρόκειται να το χαρίσετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'