Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αρχίζουν κι οι ντολμάδες!

του Ηλία Μαμαλάκη Συνταγέςλαχανοντολμάδες, λάχανο

Τους λαχανοντολμάδες τους κάνουν σε όλη την Ελλάδα. Από απλά νηστίσιμους, χωρίς κρέας, μέχρι περίπλοκους με δυο ειδών κιμάδες και πολύ κρεμμύδι. Επέλεξα να σας προτείνω μια δοκιμασμένη συνταγή, όπως την πρωτογεύτηκα στη Θεσσαλονίκη.

Photo: sabikadesign@Flickr
Photo: sabikadesign@Flickr

Υλικά για 6-8 άτομα

  • 1 μεγάλο λάχανο γύρω στα 2 κιλά, αφράτο
  • 700 γραμμ. χοντροκομμένο χοιρινό κιμά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
  • 1 τριμμένο κρεμμύδι
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανός προαιρετικά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • χυμό από 1 ½ λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
Photo: kitchenofpalestine.com
Photo: kitchenofpalestine.com

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 1½ λίτρο νερό και το αφήνουμε να βράσει. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι από το λάχανο. Ξεφυλλίζουμε τα φύλλα του λάχανου ένα-ένα ενώ είναι ακόμα μέσα στη κατσαρόλα με το νερό και τα ακουμπάμε σε ένα ταψάκι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Photo: kitchenofpalestine.com
Photo: kitchenofpalestine.com

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον χοντροκομμένο κιμά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και ζυμώνουμε με τα χέρια τα δύο υλικά. Προσθέτουμε το ρύζι και ξαναζυμώνουμε τα υλικά να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Το αλατίζουμε και προσθέτουμε στο μίγμα 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό. Ζυμώνουμε να γίνει το μίγμα μας αφράτο. Εάν θέλουμε προσθέτουμε και το μαϊντανό.

Photo: kitchenofpalestine.com
Photo: kitchenofpalestine.com

Κόβουμε τα φύλλα του λάχανου σε παραλληλόγραμμα κομμάτια, στην άκρη τους βάζουμε μια κοφτή κουταλιά γέμιση και τα τυλίγουμε σε ντολμάδες. Παίρνουμε τη κατσαρόλα που θα βράσουν οι ντολμάδες, βάζουμε στο πάτο 1-2 φύλλα λάχανο ολόκληρα και από πάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες κυκλικά και σφικτά. Μόλις βάλουμε όλους τους ντολμάδες στη κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και απογεμίζουμε με νεράκι μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες τουλάχιστον 1 δάκτυλο.

Ακουμπάμε από πάνω τους 1 πιάτο για να μη “χορεύουν” όσο ψήνονται και διαλυθούν και τους μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά περίπου για ¾ της ώρας. Όσο μαγειρεύονται, και προς το τέλος του χρόνου, ετοιμάζουμε το αβγολέμονο.

Χωρίζουμε σε δύο μπολ τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενσωματώνουμε τα δύο υλικά, ρίχνουμε το λεμόνι και μπόλικο ζουμάκι από τους λαχανοντολμάδες.

Photo: sabikadesign@Flickr
Photo: sabikadesign@Flickr

Ρίχνουμε το μίγμα μέσα στη κατσαρόλα, αναταράσσουμε καλά, αφήνουμε να πάρει μια πολύ ελαφριά βράση και τους σερβίρουμε σε πιατέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Ηλία Μαμαλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'