Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Βρέχει πάλι απόψε: καιρός για κέικ

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςκέικ, αχλάδι, μέλι, κάρδαμο

Όχι πως χρειάζονται λόγοι ιδιαίτεροι, οι υπερ-λάτρεις των κέικ είμαστε ικανοί με την πιο μικρή λιγούρα να θυμηθούμε συνταγές επί συνταγών ή να σκαρφιστούμε νέες, με όσα διαθέτουν τα ντουλάπια εκείνη τη στιγμή. Όμως να, ο βροχερός καιρός των ημερών σχεδόν σε σπρώχνει στην κουζίνα, νιώθεις την ανάγκη να γεμίσεις το σπίτι με ζεστές, χειμωνιάτικες μυρωδιές. Έτσι και τις προάλλες, μαζί με τη βροχή, τα υλικά βγήκαν σχεδόν αυτόματα στον πάγκο: βούτυρο, αυγά, μέλι, λίγα τελευταία αχλάδια και το έξοχο κάρδαμο. Ο συνδυασμός των τριών τελευταίων μοιάζει τόσο σωστός γευστικά, είναι από εκείνους που απλώς "έπρεπε να συμβούν", πάντρεμα θεϊκό. Το μέλι ενώνει τα υλικά, ποτίζει μοναδικά τη ζύμη και χαρίζει πολύπλοκη γεύση. Για τα οφέλη του δε - σε σύγκριση με την καθιερωμένη ζάχαρη - ούτε λόγος.

Photo: lolfoodie.com
Photo: lolfoodie.com

Για ένα γλύκισμα αρκετό για 6 άτομα - ή και μόλις 4, εξαρτάται από τη διάρκεια της βροχής και τα κέφια μας - θα χρειαστούμε:

  • μισό φλιτζάνι μέλι
  • 3 αχλάδια, χωρίς κουκούτσι, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 3 αυγά
  • 200 γραμμάρια βούτυρο
  • 1,5 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μισό κ.γ. κάρδαμο
  • μισό κ.γ. αλάτι (αν το βούτυρο που χρησιμοποιούμε είναι ανάλατο)

Για το σιρόπι

  • ακόμα μισό φλιτζ. μέλι
  • 1,/4 φλιτζ. νερό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας προαιρετικά

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το σιρόπι και αφού διαλέξουμε ένα ταψί με διάμετρο περίπου 20 εκατοστών. Ρίχνουμε το μισό φλιτζάνι μέλι, το λιγοστό νερό και το εκχύλισμα (ή σκόνη) βανίλιας σε μία μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να πάρουν την πρώτη βράση. Κατεβάζουμε τότε αισθητά τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 ακόμα λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ρευστή υφή. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώνει όσο ετοιμάζουμε το κέικ. Στη μύτη μας φτάνουν κιόλας οι πρώτες γαργαλιστικές ευωδιές - ποιος κρατιέται!

Photo: lolfoodie.com
Photo: lolfoodie.com

Ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε το κουκούτσι και κόβουμε τα αχλάδια ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Στρώνουμε το ταψί με ένα κομμάτι λαδόκολλας - φροντίζοντας να μη περισσεύει μεγάλο μέρος του περιμετρικά - και τοποθετούμε τα αχλάδια ξαπλωτά, σαν πεσμένο ντόμινο. Θα εμπιστευθούμε και εδώ την πάνσοφη τεχνική των Tatin.

Προθερμαίνουμε τώρα τον φούρνο στους 180 βαθμούς και παράλληλα λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ ενώ προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο μέλι. Κάπου εδώ το βούτυρο θα έχει λιώσει για τα καλά, το προσθέτουμε, ακολουθούν το κάρδαμο και το αλάτι ενώ το ανακάτεμα συνεχίζεται αμείωτο. Τελευταίο το αλεύρι και μετά από 1 λεπτό, που αρκεί για να ενωθούν ολα τα υλικά, το μίγμα είναι έτοιμο.

Photo: lolfoodie.com
Photo: lolfoodie.com

Περιχύνουμε με το σιρόπι τα υπομονετικά ξαπλωμένα και κομμένα αχλάδια - δοκιμάζουμε κλεφτά και βιαστικά μια-δυο από τις μελωμένες ροδέλες - και απλώνουμε πάνω τους τη ζύμη.

Photo: lolfoodie.com
Photo: lolfoodie.com

Φουρνίζουμε και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 40 με 45 λεπτά, μέχρι το πάνω μέρος της ζύμης να αποκτήσει καστανό χρώμα. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για πέντε λεπτά και, με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου, το αναποδογυρίζουμε. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και μπροστά μας ξετυλίγεται το θαύμα: ένα γλύκισμα ποτισμένο από το μέλι και τους χυμούς των αχλαδιών, με τις ροδέλες τους μελωμένες αλλά επουδενί καψαλισμένες - το μέλι τις έχει προστατεύσει από το, συνήθως αγριότερο, καραμέλωμα της ζάχαρης - μαλακές, έτοιμες να διαλυθούν στο στόμα.

Photo: lolfoodie.com
Photo: lolfoodie.com

Περιμένουμε λίγο ακόμα για να κρυώσει αρκετά, μα δεν αφήνουμε λεπτό να πάει χαμένο. Μέχρι να το μοιράσουμε στα πιάτα ετοιμάζουμε τον τόσο ταιριαστό ιρλανδέζικο καφέ της Αναστασίας Λαμπρία - τώρα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στον βροχερό καιρό την πιο ζεστή, όλο θαλπωρή απάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'