Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Περιπέτεια μέσω Πόλης: φακές με μελιτζάνα και ρόδι

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςρόδι, φακές, μελιτζάνες

Ο σπόρος μιας περιπέτειας μπορεί να είναι κάτι ασήμαντο... μια περαστική σκέψη ή ένα ερώτημα που επανέρχεται κάθε τόσο και ερεθίζει ελαφρώς πριν εξαφανιστεί. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια ετούτη. Δεν μ’ αρέσει να σπαταλώ τα δώρα της φύσης, έτσι κάθε χρόνο που οι πολλές άγριες ροδιές του κτήματος γεμίζουν όμορφα ρόδια, που όμως είναι τόσο ξινά που δεν τρώγονται με τίποτα, στενοχωριέμαι που πάνε χαμένα, μαζεύω αρκετά για φθινοπωρινή διακόσμηση και χαρίζω και σε φίλους για τον ίδιο σκοπό και μετά τα ξεχνάω.

Φέτος όμως διάβασα το κομμάτι του συμποστανίστα Φιλάρετου για το σιρόπι που φτιάχνει από χυμό ροδιού και σκέφτηκα ότι αυτό γίνεται και με ξινά ρόδια εφόσον παίρνει τόση ζάχαρη, μάλιστα το αποτέλεσμα μπορεί να έχει πρόσθετο γλυκόξινο ενδιαφέρον. Αμ' έπος αμ' έργον: το έκανα με μεγάλη επιτυχία και ως πρώτη εφαρμογή το χρησιμοποίησα ανακατεμένο με λεμόνι για ένα βάζο τσακιστές πράσινες ελιές, όπως τις τρώμε σε αρμένικο εστιατόριο της Μαδρίτης. Υπέροχες! Μετά όμως κόλλησα. Είχα ένα βάζο ρουμπινί σιρόπι ροδιού και δεν ήξερα τι να το κάνω.

Κι εκεί ήρθε να με σώσει η «συγχρονικότητα» του Γιουγκ. Σε γκρουπ του ίντερνετ έπεσα πάνω σε μια ερώτηση για ένα καταπληκτικό φαγητό με φακές, μελιτζάνες και σιρόπι ρόδι που σερβίρεται σε γνωστό εστιατόριο της Πόλης. Είμαι και σε φάση που δεν ξέρω τι να κάνω τις τελευταίες μελιτζάνες από τον κήπο. Το κυνήγησα λοιπόν και βρήκα τη συνταγή σε ένα μπλογκ. Η συνταγή είναι της Musa Dagdeviren και το εστιατόριο λέγεται Ciya Sofrasi. Απ' ό,τι διάβασα γι' αυτό έχει νοστιμότατο, ενδιαφέρον και πολύ φθηνό φαγητό. Βέβαια η συνταγή που ακολουθεί είναι δική μου παραλλαγή· μου είναι φύσει αδύνατον να ακολουθήσω μια συνταγή χωρίς ν’ αρχίσω τα πειράματα (εξάλλου η περιπέτεια αποφεύγει τον ίσιο δρόμο.) Η κύρια διαφορά είναι ότι η αρχική συνταγή είναι για φαΐ της κατσαρόλας ενώ εγώ το έκανα στο φούρνο, προσθέτοντας ζωμό και προ ψήνοντας τη μελιτζάνα. Το πόσο καυτερό θέλετε να το κάνετε εξαρτάται από εσάς.

Υλικά - για 8 -10 μερίδες

  • 1 κιλό μελιτζάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
  • 1 πακέτο (1/2 κιλό) φακές ψιλές
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες κομμάτια
  • (προαιρετικό) μερικές πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες ή λίγο μπούκοβο
  • 4 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 2 κουταλιές σούπας ντομάτα πελτέ
  • 1- 1 ½ φλιτζάνι ζεστό ζωμό λαχανικών η κρέατος
  • 1 φλιτζάνι σιρόπι ροδιού
  • αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι

Οδηγίες
Αλατίζουμε και στραγγίζουμε για μισή ώρα τις μελιτζάνες και μετά τις ξεπλένουμε και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο με λίγο σπρέι λάδι για 15 λεπτά από κάθε μεριά. Εν τω μεταξύ βράζουμε τις φακές για ένα τέταρτο και μετά στραγγίζουμε. Την ώρα που βράζουν, τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο και όταν κατέβει το τηγάνι από τη φωτιά προσθέτουμε τον δυόσμο, τις ντομάτες και τις πιπεριές και ανακατέυουμε.

Όταν είναι όλα έτοιμα, λαδώνουμε ελαφρά ένα βαρύ μαντεμένιο τσουκάλι (τύπου Creuset) και προσθέτουμε τα υλικά σε στρώματα: Πρώτα το μισό μίγμα λαχανικών, μετά τις μισές μελιτζάνες, μετά τις φακές και πάλι το ίδιο τελειώνοντας με φακές. Σε κάθε στρώμα προσθέτουμε λίγο αλάτι (η ποσότητα εξαρτάται από πόσο αλατισμένος είναι ο ζωμός) και 1-2 αλεσιές πιπέρι.

Ραντίζουμε με τον ζωμό ανακατωμένο με τον πελτέ, το υπόλοιπο λάδι και το σιρόπι ροδιού και ψήνουμε για μιάμιση ώρα σε προθερμασμένο φούρνο (Τα πρώτα 20 λεπτά σε 200 βαθμούς και μετά σε 180). Συνδυάζεται τέλεια στο πιάτο με σαλάτα λάχανο και καρότο και ελιές.

Είναι λίγο μπελαλίδικη συνταγή (αν και καθόλου δύσκολη) αλλά σας βεβαιώ αξίζει τον κόπο. Η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'