Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η μακαρονάδα της Πέμπτης: φτωχή μεν, πριγκίπισσα δε

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρονάδα, κουνουπίδι

Να που η ανάγκη τα 'φερε να εκτιμήσουμε την "κουζίνα πόβερα", όχι σαν τουρίστες στη χώρα της «εξωτικής φτώχειας» αλλά από τα μέσα. Να μπούμε στη λογική του «δεν πετάμε τίποτε» και αξιοποιούμε τα λιγοστά που διαθέτουμε για να φτιάξουμε ένα φαγητό χορταστικό ασφαλώς αλλά και υψηλών προσδοκιών.

Photo: farmhousedelivery.com
Photo: farmhousedelivery.com

Η σημερινή μακαρονάδα, δείγμα αυτής της παράδοσης, έρχεται από τη νότιο Ιταλία μέσω Λαρίσης: η φίλη Πάολα, κόρη του Stefano Giusti (το όνομα μαρτυρά σαφώς την καταγωγή) και της Χριστίνας Τλούπα (κόρη του σπουδαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα), μου 'στειλε ένα ραβασάκι με τη μακαρονάδα που μνημόνευε από τους παππούδες του ο μπαμπάς της και μαγειρεύει η μαμά της. Ευχαριστώ όλη την οικογένεια Giusti!

Μακαρονάδα με κουνουπίδι και ψωμί

  • 500 γρ. μακαρόνια (πένες, ριγκατόνι, γκαργκάτι, μαφαλντίνες, ζίτι - δηλαδή όχι λεπτά ζυμαρικά)
  • 1 μικρό κουνουπίδι (ή μισό μεγάλο)
  • ξερό ψωμί χωρίς την κόρα (3-4 φέτες)
  • μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • πεκορίνο τριμμένο

Πλένουμε και χωρίζουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια.

Βάζουμε το νερό αλατισμένο να βράσει για τα μακαρόνια. Κοχλάζει και τα ρίχνουμε και μετά από 2-3 λεπτά προσθέτουμε και τα μικρούτσικα μπουκετάκια του κουνουπιδιού.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τα κρουτόν. Εχει τεράστια σημασία να γίνουν εκείνη την ώρα και όχι νωρίτερα, όχι μόνο για να είναι καυτά αλλά κυρίως για να μην έχουν πιει το λάδι. Το καυτό λάδι, όπου θα τηγανίσουμε τα κυβάκια του ψωμιού, είναι το μόνο που διαθέτουμε και θέλουμε να λαδώσει τη μακαρονάδα. Άρα εκείνη τη στιγμή ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι καλά και ξανθίζουμε εκεί, τα κομμένα ψωμάκια.

Σουρώνουμε τα μακαρόνια-κουνουπίδι, ανακατεύουμε με το καυτό λάδι και τα κριτσανιστά κρουτόν μέσα στη βαθιά γαβάθα και πιπερώνουμε πολύ. Τριμμένο πεκορίνο συμπληρώνει το φτωχικό-βασιλικό μας έδεσμα.

Σημείωση πολύτιμη της μητέρας Giusti: αν μας έχει περισσέψει βραστό κουνουπίδι από προηγούμενη μέρα, το αξιοποιούμε κάλλιστα ως εξής σ’ αυτή τη μακαρονάδα: το σπάμε με το πηρούνι και το προσθέτουμε στα μόλις βρασμένα μακαρόνια, μαζί με το καυτό λάδι κλπ.

Οι λεπτομέρειες και σε αυτή την περίπτωση της ξυπόλητης πριγκίπισσάς μας κάνουν τη διαφορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'