Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η σούπα της Δευτέρας: τραχανάς ο θεραπευτικός

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςσούπα, τραχανάς

Αυτό το φαγητό έχει σκοπό να μας γυρίσει πίσω στις ρίζες μας και να μας θυμίσει για ακόμα μια φορά πως η νοστιμιά κρύβεται στα απλά πράγματα. Να μας χορτάσει στη δύσκολη ώρα, που η πείνα έχει χτυπήσει κόκκινο και το καημένο στομάχι μας διαμαρτύρεται εντόνως για ακόμα μια φορά. Τραχανάς λοιπόν ή ζαμπλαρίκος - όπως τον λέει και ο μπαμπάς μου - για όλους αυτούς που βιάζονται αλλά θέλουν να φάνε κάτι υγιεινό και θρεπτικό συνάμα. Για όλους εμάς που δεν προλαβαίνουμε γιατί «έχουμε τραχανά απλωμένο». Δύσκολο πράμα να φτιάξεις τραχανά, εύκολο και γρήγορο όμως να τον μαγειρέψεις. Μην ανησυχείτε, σήμερα, δεν θα φτιάξουμε τραχανά, απλώς θα μαγειρέψουμε τραχανόσουπα απλή και πεντανόστιμη, έτοιμη στο άψε - σβήσε.

Photo: funkycook.gr
Photo: funkycook.gr

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι τσαγιού τραχανά ξινό
  • 8 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι - αν χρειάζεται (ο τραχανάς έχει αλάτι οπότε δοκιμάστε πριν βάλετε)
  • 3-4 φετούλες ψωμιού κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα του ψωμιού (δεν χρειάζεται πολύ)

Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με το ελαιόλαδο και, μόλις αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε σιγά - σιγά τον τραχανά ανακατεύοντας να μη σβολιάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και αφήνουμε τη σούπα μας να βράσει για περίπου 15 με 20 λεπτά. Επειδή όμως ο τραχανάς κολλάει, δεν τον αφήνουμε σε ησυχία, ανακατεύουμε συχνά για να είμαστε σίγουροι ότι όλα είναι καλά.

Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει ένα μικρό τηγανάκι ή κατσαρολάκι με το ελαιόλαδο, μέσα στο οποίο θα ψήσουμε τα ψωμάκια μας. Μόλις ο τραχανάς μας είναι έτοιμος, βάζουμε μπροστά την επιχείρηση “ψωμάκια”. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κυβάκια ψωμιού, τα  τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα και είμαστε έτοιμοι. Σερβίρουμε την τραχανόσουπα - εννοείται σε βαθύ πιάτο ή σχετικό μπολ - και από πάνω ρίχνουμε μια κουταλιά - γενναία - τηγανισμένα ψωμάκια με λίγο από το λαδάκι τους (τα ψωμάκια πρέπει να γίνουν σχεδόν ταυτόχρονα με το σερβίρισμα της σούπας για να είναι καυτά και να σβήσουν μέσα σε αυτή).

Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή ακόμα και μια ιδέα λεμόνι, (για αυτούς που το λατρεύουν όπως εγώ) και όλα είναι έτοιμα για να απολαύσετε την τραχανόσουπά σας.

Σημείωση: την αναλογία νερού - τραχανά μπορείτε να την αλλάξετε ανάλογα με το πόσο αραιές σας αρέσουν οι σούπες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'