Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα λαδερά του χειμώνα

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςσέσκουλο, γιαχνί, πατάτες, λαχανικά

Ο λαχανόκηπος σιγά - σιγά μετατρέπεται σε χειμωνιάτικο. Ωριμάζουν οι τελευταίες ντομάτες και γλυκές πιπεριές, αλλά οι μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τα φασολάκια τελείωσαν. Βγάλαμε μερικά πράσα και κόψαμε τα πρώτα μαρούλια προ ημερών αλλά τα λάχανα και το σπανάκι αργούν ακόμα. Σήμερα κόψαμε τα πρώτα σέσκουλα.

Photo: txoof@Flickr
Photo: txoof@Flickr

Τα λαδερά που είχαμε συνηθίσει να τρώμε τακτικά όλο το καλοκαίρι αφήνουν ένα κενό στο πρόγραμμα του καθημερινού μας φαγητού και αυτό ακριβώς το κενό θα συμπληρώσουν σήμερα τα σέσκουλα, που θα μαγειρέψουμε γιαχνί με πατάτες. Είναι ένα φαγητό με άπειρες παραλλαγές, που θα πάρει διαφορετικές μορφές κάθε φορά ανάλογα με τα προϊόντας της εποχής και το κέφι μας. Όταν ωριμάσει το σπανάκι θα το προσθέσουμε, καθώς και μερικά γλυκά άγρια χόρτα. Λάχανο επίσης ταιριάζει ωραία. Εγώ κάνω και κάτι άλλο: την ώρα του φαγητού ανακατεύω στο πιάτο μου το γιαχνί με σαλάτα φρέσκο λάχανο, γλυκό και τρυφερό.  

Αντί για, ή μαζί με, τις πατάτες μπορούμε να προσθέσουμε κομμάτια κολοκύθας, ψημένα πρώτα λίγο στο φούρνο για να μαλακώσουν. Αντί για πατάτες και κολοκύθα μπορούμε να προσθέσουμε ρύζι (Καρολίνα) ή κριθαράκι ή μίγμα και των δύο.
Οι ποσότητες που σας δίνω αντιπροσωπεύουν το μίγμα που μου αρέσει εμένα... είναι απλώς προτάσεις. Εσείς βάζετε όσο θέλετε από κάθε συστατικό.

Υλικά

  • 1 κιλό σέσκουλα (ή άλλα γλυκά ήμερα χόρτα) πλυμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ή 3 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • (προαιρετικό) 3 κουταλιές ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης (του βάζου) ή, αν προτιμάτε, άλλη καυτερή ή λίγη καυτερή σάλτσα αντί για ή μαζί με τον πελτέ
  • 3 πατάτες κομμένες σε κομμάτια 3-4 εκατοστών
  • 2 φλιτζάνια βραστό νερό ή ζωμό λαχανικών με 2-3 κουταλιές ντομάτα πελτέ
  • λάδι εξαιρετικής ποιότητας
  • αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι

Οδηγίες

Βάζουμε στο τηγάνι με το λάδι το κρεμμύδι να τσιγαριστεί. Όταν έχει γίνει διάφανο, προσθέτουμε και το σκόρδο για ένα λεπτό και μετά τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και (αν την θέλουμε) την πιπεριά. Τα ανακατεύουμε τσιγαρίζοντας για δυο - τρία λεπτά ακόμα να ενωθούν οι γεύσεις.

Ανεβάζουμε τη φωτιά και προσθέτουμε λίγα - λίγα τα χόρτα, ανακατεύοντας συνέχεια και φέρνοντας τα πάνω κάτω έως ότου έχει ελαττωθεί ο όγκος τους και βγάζουν ζουμιά.
Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοψήνουμε για πέντε λεπτά.

Προσθέτουμε τις πατάτες και αρκετό βραστό νερό ή ζωμό να καλύψει το μίγμα. Προσθέτουμε αλάτι και μερικές αλεσιές πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοψήνουμε για 20 περίπου λεπτά ώσπου να γίνουν οι πατάτες και να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά. Αν θέλουμε, σερβίρουμε με ένα τηγανητό αυγό πάνω στο φαΐ σε κάθε πιάτο.

Ό,τι περισσέψει το αλέθω στο μηχάνημα κουζίνας με λίγο ζωμό και το τρώμε ως βραδινή σούπα με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και λίγο καλό τυρί. Αλεσμένο μπορεί να μείνει και στην κατάψυξη για αργότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'