Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σαββατόβραδο με πίτσα αληθινή

του Ηλία Μαμαλάκη Συνταγέςπίτσα, μοτσαρέλα, μανιτάρια

Τέλος οι πίτσες από delivery, που φτάνουν σπίτι με μουλιασμένη ή θεόξερη ζύμη, άγευστα τυριά και, τελικά, δεν αξίζουν το κόστος τους. Σάββατο έφτασε, οπότε ευκαιρία να ετοιμάσουμε για απόψε πίτσα σπιτική με χειροποίητη ζύμη και φρέσκα υλικά, απλή αλλά άκρως γευστική. Τα μικρά παιδιά θα την λατρέψουν και τα μεγαλύτερα σίγουρα δε θα αρκεστούν στην πρώτη φουρνιά.

Photo: bos-bowl.com
Photo: bos-bowl.com

Για τη ζύμη

  • 230 γραμ. αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 4 γραμ. μαγιά του φούρνου ή 2 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
  • νερό - περίπου 1 φλιτζ. του τσαγιού - χλιαρό

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το νερό χλιαρεμένο, περίπου στους 30 βαθμούς, και διαλύετε μέσα τη μαγιά καλά μέχρι να γίνει ένα θαμπό μίγμα. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το αλάτι. Προσέξτε - πρέπει οπωσδήποτε να κοσκινίσετε το αλεύρι για να πάρει αέρα και να αφρατέψει. Ρίχνετε μέσα στο αλεύρι το νεράκι μαζί με τη μαγιά. Ζυμώνετε το αλεύρι μέχρι να γίνει μια συμπαγής μάζα.

Ζυμώστε την καλά με τα χέρια για αρκετή ώρα και να ξέρετε, ότι όσο περισσότερο την ζυμώσετε, τόσο περισσότερο αφράτη θα γίνει. Αν έχετε ηλεκτρικό ζυμωτήριο στο μίξερ σας, χρησιμοποιήστε το. Αφήστε την σκεπασμένη σε μια γωνιά της κουζίνας σας να φουσκώσει τουλάχιστον για 1- 1 ½ ώρα. Πάρτε τη ζύμη και ξαναζυμώστε την. Αφήστε την να ξεκουραστεί για άλλη ½ ώρα και είναι έτοιμη για να την ανοίξετε στο σχήμα της πίτσας.

Πιάστε το μπαλάκι της ζύμης στα χέρια σας και πιέστε το με τις δύο παλάμες να πάρει σχήμα δίσκου. Συνεχίστε αυτή τη δουλειά μέχρι να πλατύνει πολύ ο δίσκος και να γίνει όσο πιο λεπτός γίνεται. Τότε αλευρώστε μια λεία επιφάνεια και, με τη βοήθεια ενός πλάστη, κάντε το ζυμάρι όσο πιο λεπτό θέλετε εσείς ή κρατήστε το χοντρούτσικο. Λαδώστε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και απλώστε τη βάση της πίτσας επάνω. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα υλικά και πάει για ψήσιμο.

Photo: blissfulbblog.com
Photo: blissfulbblog.com

Εάν θέλετε, φτιάξτε πολλαπλάσια ποσότητα ζυμαριού, χωρίστε το σε μπαλάκια των 300 γραμμαρίων περίπου, τυλίξτε τα καλά σε μεμβράνη και αποθηκέψτε τα στην κατάψυξη για όσο καιρό θέλετε. Κάθε φορά που θα έχετε ανάγκη, θα το βγάζετε τουλάχιστον 4 ώρες πριν και θα φτιάχνετε τη πίτσα σας.

Εάν αισθάνεστε ότι δεν έχετε πάρει πολύ χρόνο για την προετοιμασία του ζυμαριού, μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη σφολιάτα ή τη ζύμη κουρού που πωλείται έτοιμη στα σούπερ - μάρκετ με ικανοποιητικά αποτελέσματα - όχι βέβαια του ιδίου επιπέδου με τη ζύμη που θα φτιάξετε σπίτι σας.

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κιλό ώριμες σφικτές φρέσκιες ντομάτες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζ. του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένη ρίγανη
  • λίγο αλάτι
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βουτάτε τις ντομάτες σε νερό που βράζει και τις αφήνετε να ζεματιστούν για 2-3 λεπτά. Θα δείτε ότι θα ξεκολλήσει η φλούδα τους αμέσως. Τις ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό και με προσοχή τις ξεφλουδίζετε. Αφαιρείτε τη βάση του κοτσανιού, τις κόβετε στη μέση και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε τους σπόρους. Τις ψιλοκόβετε σε μικρά κυβάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμυδάκι μέχρι να γυαλίσει, χωρίς όμως να ροδίσει. Ρίχνετε τα κυβάκια της ντομάτας, διαλύετε τον πελτέ σε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό και το αδειάζετε μέσα στη κατσαρόλα. Στη συνέχεια αλατίζετε, πιπερώνετε, ρίχνετε τη ρίγανη και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να γίνει πηκτούτσικη. Την αφήνετε να κρυώσει και είναι έτοιμη για χρήση.

Έφτασε η ώρα της πίτσας

  • 300 γραμ. ζύμη για πίτσα
  • 200 γραμ. μανιτάρια πόρτο μπέλο
  • 150 γραμ. μοτσαρέλα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 200 γραμ. σάλτσα ντομάτας για πίτσα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 φυλλαράκια φασκόμηλο ψιλοκομμένα

Ανοίξτε τη ζύμη σε δίσκο και βάλτε την σε ελαφρά λαδωμένο ταψί. Περιχύστε την με το ελαιόλαδο και πασπαλίστε με το ψιλοκομμένο φασκόμηλο. Ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας σε όλη την επιφάνεια της πίτσας, κόφτε τα μανιτάρια σε φετούλες και απλώστε από πάνω και ανάμεσά τους τα κυβάκια της μοτσαρέλας. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά και μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Ηλία Μαμαλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'