Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Καλοκαίρι, συνεχώς: η άλλη μαρμελάδα

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςσταφύλι, ζελέ

Ήρθε και η ώρα των σταφυλιών να μπουν σε βάζα και να διατηρηθούν όλο τον χειμώνα. Και δεν μιλάω για γλυκό του κουταλιού.

Η μαρμελάδα από σταφύλια, το αμερικάνικο grape jelly μαζί με το φιστικοβούτυρο, συνδυάστηκαν στα σάντουιτς και έγιναν, μετά τον πόλεμο, το αγαπημένο σνακ για τα αμερικανάκια.

Στις δικές μου γευστικές συνήθειες δεν νομίζω ότι ταιριάζει το φιστικοβούτυρο, γι' αυτό και δεν το προτείνω. Προτείνω όμως να αλείψετε αυτό το κατακόκκινο ζελέ σε μια φέτα φρέσκο ψωμί και από πάνω να ακουμπήσετε ένα κομμάτι πικάντικη γραβιέρα. Ή ακόμη καλύτερα να το βάλετε στο κέντρο μιας πιατέλας με ποικιλία τυριών. Δοκιμάστε το και σε σάλτσα για πράσινες σαλάτες, πραγματικά αξίζει.

Το ζελέ των σταφυλιών (στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με ένα πολύ παχύρρευστο σιρόπι παρά με ζελέ) θα το φτιάξετε με μαύρα σταφύλια για να πετύχετε ένα εξαιρετικό κόκκινο-μοβ χρώμα.

Μαρμελάδα σταφύλι για τυριά

Για 1 βαζάκι

  • 1 κιλό μαύρα σταφύλια
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 λοβό βανίλιας
  • λίγο πιπέρι (προαιρετικό)

Ξεχωρίζετε τις ρώγες του σταφυλιού και τις πλένετε  καλά. Τις βάζετε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό, τις σκεπάζετε και τις αφήνετε να πάρουν μια βράση, ώστε να μαλακώσουν και να «σπάσει» η φλούδα τους.

Σουρώνετε και βάζετε τα σταφύλια σε σουρωτήρι που έχετε καλύψει με γάζα πάνω από ένα μπολ. Τα πατάτε με ένα κουτάλι να βγει όλος ο χυμός τους. Στο τέλος τα κλείνετε μέσα στη γάζα και τα στύβετε με τα χέρια σας.

Αδειάζετε το χυμό στην κατσαρόλα και προσθέτετε τη ζάχαρη. Το βάζετε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Όταν λιώσει, προσθέτετε τα σποράκια, ανοίγοντας τον λοβό της βανίλιας, και λίγο πιπέρι, αν χρησιμοποιήσετε, και ανεβάζετε τη φωτιά να αρχίσει να βράζει ζωηρά.

Το βράζετε περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει και να γίνει σαν ζελέ - το δοκιμάζετε ρίχνοντας λίγη ποσότητα σε ένα πιατάκι που έχετε παγώσει στο ψυγείο.

Το αδειάζετε σε ένα βαζάκι (αποστειρωμένο αν θέλετε να το κρατήσετε για αργότερα) και το φυλάτε στο ψυγείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'