Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ο εργένης φτιάχνει κολατσιό

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςκολατσιό, σάντουιτς

Λίγοι, ή μάλλον ελάχιστοι, εργένηδες ανήκουν στη - ζηλευτή είναι η αλήθεια - κατηγορία ανδρών που τις ώρες της πείνας θα αρκεστούν σε λιτές λύσεις, όπως «ένα μήλο / μία μπανάνα / ένα γιαουρτάκι για βραδινό». Οι μεγάλες, κυρίως νυχτερινές, λιγούρες οδηγούν τους περισσότερους σε ένα μέρος που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους: τις καντίνες. Εκεί έρχονται σε επαφή με τα ζουμερά και αφράτα αντικείμενα του πόθου τους: σάντουιτς όλων των ειδών, παραφορτωμένα hot dog και άλλα φαγώσιμα αμαρτήματα πνιγμένα σε απολαυστικές σάλτσες συνοδευμένα - απαραιτήτως - από φρεσκοτηγανισμένες πατάτες.

Σχεδόν μάλιστα κάθε παρέα ανδρών έχει καταστρώσει τη δική της δεκάδα με τα καλύτερα «βρώμικα» της πόλης ενώ οι δοκιμές δε σταματούν ποτέ - κάθε καντίνα και μια ευκαιρία για νέες γευστικές ηδονές. Δεδομένης λοιπόν της αδυναμίας των απανταχού εργένηδων για κάθε λογής σάντουιτς - και όχι αδίκως, αφού ο συνδυασμός κρέατος ή αλλαντικών με ψωμί είναι άκρως χορταστικός - υπάρχουν ένα σωρό ιδέες για σπιτικές εκδοχές τους, κάπως πιο υγειεινές, γρήγορες και σαφώς οικονομικότερες.

Αξιοποιώντας λοιπόν ένα, κατά προτίμηση στρογγυλό, καρβέλι ψωμιού μπορούμε να ετοιμάσουμε το εξής εύκολο, εργένικο, χορταστικότατο γεύμα και πρώτης τάξης κολατσιό, που με τη βοήθεια μιας μεμβράνης μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε. 

Προτεινόμενα υλικά για το στρογγυλό μας σάντουιτς

  • 1 στρογγυλό καρβέλι ψωμί
  • μερικές μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • κάμποσες φέτες τυριού 
  • ζαμπόν κομμένο σε λεπτές φέτες (ή ελαφρώς τηγανισμένο μπέικον)
  • 1 ντομάτα
  • 4 με 5 φύλλα καλά πλυμένου μαρουλιού

Τοποθετούμε το ψωμί σε μία σταθερή επιφάνεια και χαράσσουμε με ένα μαχαίρι κυκλικά το πάνω μέρος του για να σχηματίσουμε ένα "καπάκι", κόβοντας περίπου ως τη μέση του ύψους του και αφήνοντας 1 με 2 εκατοστά περιθώρια από τις άκρες του, περιμετρικά. Απομακύνουμε το ψωμένιο καπάκι και το λειαίνουμε αφαιρώντας όση ψίχα έχει μείνει πάνω του. Το ίδιο κάνουμε και για το εσωτερικό του καρβελιού· αφήνοντας βέβαια ένα στρώμα ψωμιού, που θα απορροφήσει τα νόστιμα υγρά των επόμενων υλικών κάνοντας το σάντουίτς μας ζουμερό και ακαταμάχητο μέχρι τελευταίας μπουκιάς.

Στο χρησιμότατο μούλτι ανακατεύουμε όσα από τα παρακάτω υλικά διαθέτουμε: τις ελιές, το λάδι και το σκόρδο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμά τους μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή πάστα, την οποία αλείφουμε στο εσωτερικό του ψωμιού.

Αφού την στρώσουμε επιμελώς, προσθέτουμε τις μισές από τις φέτες του τυριού, του ζαμπόν, τις πιπεριές, αφού τις ψιλοκόψουμε, τις φέτες της ντομάτας και τα φύλλα του μαρουλιού. Τελειώνουμε προσθέτοντας το τυρί και το ζαμπόν που απέμεινε και κλείνοντας με το καπάκι που προηγουμένως αποσπάσαμε.

Διατηρώντας το στρογγυλό σάντουιτς σκεπασμένο με μεμβράνη μπορούμε να το απολαμβάνουμε για δύο συνεχόμενες ημέρες - ο κρύος καιρός της εποχής βοηθά στη διατήρησή του. Οι πεινασμένοι και ανυπόμονοι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, τα περίπου έξι ζουμερά σάντουιτς που προκύπτουν είναι ό,τι πρέπει για την εργένικη πρωινή, μεσημεριανή και μεταμεσονύχτια λιγούρα μας.

Φωτογραφίες και συνταγή από το γεμάτο λαχταριστές ιδέες mystoryinrecipes.blogspot.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'