Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η μακαρονάδα της Πέμπτης: για εμπνευσμένους

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρονάδα, μπρόκολο, αντζούγιες, ντοματάκια

Οι εμπνευσμένοι! Ξέρουν να μεταμορφώνουν ακόμη και τα πιο πεζά. Διηγούνται και αφηγούνται συναρπαστικά. Ανιχνεύουν το καλό και το άξιο. Κατανικούν τους φόβους, αντιμετωπίζουν τα βουνά. Απλώνονται στον ήλιο σαν σαύρα, βυθίζονται στις σελίδες σαν χαρτοκόπτης. Οι εμπνευσμένοι, όταν καταπιάνονται με τη χαρά του τραπεζιού, φτιάχνουν θαύματα από το μηδέν – σαν όλους τους άξιους, ξέρουν να εκτιμούν το ταπεινό όσο και το πανάκριβο – και τα δύο γίνονται σπάνια στα χέρια τους. Χαρά.

Photo: everythingeggs.ca
Photo: everythingeggs.ca

Η σημερινή μακαρονάδα της Πέμπτης είναι αφιερωμένη στον εμπνευστή της, Δημήτρη Ποταμιάνο, – από τις "Νόστιμες Μέρες" του την έμαθα και την φτιάχνω. Άλλωστε είναι το υπόδειγμα εμπνευσμένου ο Δ.Π. Εμπνευστής και εμπνευσμένος.

Μακαρονάδα με μπρόκολο και αρωματισμένη ντομάτα

  • 15-20 ντοματάκια
  • 2-3 κουτ. καλό ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3-4 αντζούγες
  • 1/2 κουταλάκι βούτυρο
  • 1 πακέτο μακαρόνια των 500 γρ.
  • 1 μπρόκολο χωρισμένο στα μπουκετάκια του

Τα μπρόκολα, σαν διαστημικά άνθη κι αυτά, εμφανίστηκαν ήδη σε μανάβικα και λαϊκές. Διαλέγουμε ένα μεσαίου μεγέθους και το χωρίζουμε στα μικρά τους μπουκετάκια-άνθη. Το χοντρό μέρος από το κοτσάνι το κόβουμε κάτω - κάτω. Τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε.

Ετοιμάζουμε τη ντομάτα: δεν θα φτιάξουμε σάλτσα, ίσα ίσα οι ντομάτες να μαλακώσουν, καραμελώσουν βγάζοντας το άρωμά τους. Τις κόβουμε στη μέση. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε πρώτα το σκόρδο ψιλοκομμένο και, προτού πάρει χρώμα, μόλις ίσα αρχίσει να αλλάζει όψη, τις ντομάτες. Χωρίς αλάτι. Την αλμυρή νοστιμιά θα την προσθέσουν οι αντζούγες. Τις λιώνουμε με το πηρούνι, σε ένα μικρό μπολάκι, ανακατεύοντας τες με λίγο βούτυρο. Τις βάζουμε στις ντομάτες, ένα - δυο ανακατέματα και σβήνουμε τη φωτιά.

Τι μακαρόνια επιλέγουμε; Εν προκειμένω θα 'θελα να 'ναι χοντρούτσικα, αν θέλουμε μακριά διαλέγω μπουκατίνι - αν μας αρέσουν τα κοντά, πένες ή βίδες είναι μια χαρά. Τα βάζουμε να βράσουν κατά τα συνήθη. Αν ο χρόνος προετοιμασίας τους, όπως αναγράφεται στη συσκευασία, είναι 10 λεπτά, στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε και τα μπουκετάκια του μπρόκολου στα 3-4 λεπτά μετά την εμβάπτιση των ζυμαρικών. Έτσι θα ετοιμαστούν ταυτόχρονα, αγκαλιασμένα χωρίς να γίνει πλαδαρό και ανούσιο το μπρόκολο.

Σουρώνουμε στο τέλος χρόνου και ρίχνουμε στη γνωστή βαθιά μακαρονογαβάθα. Οι αρωματισμένες ντομάτες έπονται. Στροφές πιπεριού και τυρί τριμμένο κατά βούληση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'