Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Παίζοντας φτιάχνεις τάρτες

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςτάρτα, ντοματίνια

Οι τάρτες είναι το πιο παρεξηγημένο φαγητό. Πρώτα απ’ όλα μοιάζουν δύσκολες και πολύπλοκες και, μόλις φτιάξεις την πρώτη, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για παιχνίδι. Κι όταν λέω παιχνίδι το εννοώ και μεταφορικά και κυριολεκτικά - παιχνίδι είναι να γεμίζεις τον πάγκο της κουζίνας με αλεύρι, να βουτάς τα χέρια σου σ’ αυτό, να ζυμώνεις, να ανοίγεις φύλλο. Άσε που το ζύμωμα από μόνο του είναι λυτρωτική διαδικασία! Όταν κατανοήσεις την απλότητα του εγχειρήματος, οι τάρτες θα μπουν σε... γραμμή παραγωγής στην κουζίνα σου. Γιατί μπορούν να δεχτούν οποιαδήποτε γέμιση, γλυκιά ή αλμυρή, να ικανοποιήσουν τους χορτοφάγους φίλους, να αποτελέσουν με μια σαλάτα ένα ιδανικό γεύμα, αλλά και να είναι πάντα εντυπωσιακές και όμορφες στο κέντρο ενός τραπεζιού.

Η τάρτα με τις ντομάτες που ακολουθεί προέκυψε από τον συνδυασμό δυο άλλων συνταγών, της τάρτας με τα κρεμμύδια απ’ όπου πήρα την βάση και της σάλτσας μιας μακαρονάδας που γίνεται με ψητά ντοματίνια. Κι αν βαριέστε ή δεν προλαβαίνετε να φτιάξετε τη ζύμη, μη σκάτε, υπάρχουν και οι έτοιμες σφολιάτες. Χάνετε όμως ένα κομμάτι του παιχνιδιού!

Τάρτα με ντομάτες και κατσικίσιο τυρί

  • τη βάση από την τάρτα με κρεμμύδια ή 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 αυγό
  • 1 κιλό ντοματίνια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κλαράκια δενδρολίβανο
  • λάδι
  • 50 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
  • 200 γρ. κατσικίσιο τυρί κορμό, αυτόν με την κρούστα
  • αλάτι και πιπέρι
  • λίγο φρέσκο βασιλικό
Photo: simplebites.net
Photo: simplebites.net

Ετοιμάζετε τη βάση της τάρτας και την ανοίγετε σε ένα χοντρούτσικο φύλλο. Αν επιλέξετε τη λύση της έτοιμης σφολιάτας, τα πράγματα είναι πιο απλά. Βουτυρώνετε την ταρτιέρα και απλώνετε το φύλλο ώστε να καλύπτονται μέχρι επάνω τα τοιχώματά της. Στρώνετε πάνω από την ζύμη μια λαδόκολλα, την γεμίζετε μέχρι επάνω με κάποιο βάρος (φασόλια ή ρύζι)  και ψήνετε την βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 15 λεπτά. Αφαιρείτε την λαδόκολλα και το βάρος και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά.
Σε ένα μπολάκι χτυπήστε  ελαφρά το αυγό και με ένα πινέλο αλείψτε καλά την βάση της τάρτας και ξαναγυρίστε την στον φούρνο για 5 λεπτά ακόμη - αυτό θα στεγανοποιήσει κάπως τη βάση.

Ετοιμάζετε τα ντοματίνια: Τα βάζετε σε ενα πυρέξ ολόκληρα, αν είναι μικρά, κομμένα στη μέση αν είναι μεγαλούτσικα. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, σκορπίζετε τις σκελίδες του σκόρδου και τα κλαράκια του δενδρολίβανου και τα περιχύνετε με λάδι. Τα ψήνετε σε πολύ δυνατό φούρνο μέχρι ν´ αρχίσουν λίγο να αρπάζουν τα ντοματίνια, περίπου 10 λεπτά.
Πετάτε σκόρδα και δενδρολίβανο και αφήνετε λίγο να κρυώσουν - μέχρι εδώ μπορείτε να τα έχετε ετοιμάσει ώρες πριν.

Συναρμολογείτε την τάρτα: Απλώνετε την τριμμένη γραβιέρα στη βάση της τάρτας. Από πάνω βάζετε τα ψημένα ντοματίνια, όσο πιο στεγνά μπορείτε έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Και από πάνω σκορπίζετε το κατσικίσιο τυρί "σπασμένο" σε κομμάτια με το χέρι.  Ξαναβάζετε την τάρτα στον προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο και την ψήνετε μέχρι να λιώσουν τα τυριά και ν’ αρχίσουν να ροδίζουν, γύρω στα 20 -25 λεπτά.

Την βγάζετε, την στολίζετε με λίγα φυλλαράκια βασιλικού και την σερβίρετε αφού κρυώσει λίγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'