Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Να ευωδιάζουν όλα και τον χειμώνα!

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςμυρωδικά, βότανα

Σήμερα βρίσκουμε φρέσκα αρωματικά όλο τον χρόνο, όμως δεν έχουν πάντα την ίδια μυρωδιά και γεύση. Παλιότερα οι νοικοκυρές έπρεπε να επινοήσουν τρόπους να διατηρήσουν τα αρωματικά χορταράκια και πέρα από την εποχή τους. Πριν από χρόνια έβλεπα μια γαλλική εκπομπή μαγειρικής, όπου πρότειναν μια παλιοκαιρίσια συνταγή για τη συντήρηση διάφορων αρωματικών σε μορφή πάστας. Τον χειμώνα, όταν στα βόρεια οι κήποι ήταν παγωμένοι, μια κουταλιά από τον αρωματικό πολτό έδινε στο φαγητό τη μυρωδιά της άνοιξης.

Photo: snackinginthekitchen.com
Photo: snackinginthekitchen.com

Διαλέξτε καλά και φρέσκα αρωματικά, στην εποχή τους, και σας εγγυώμαι ότι η σπιτική τούτη πάστα θα ζωντανέψει τα φαγητά σας. Θα διαπιστώσετε ότι ο πράσινος πολτός που σας προτείνω έχει περισσότερη γεύση και άρωμα από τα ανούσια μυρωδικά του σούπερμαρκετ.

Εκτός από μαϊντανό, βάζω άνηθο, φρέσκο μάραθο, αλλά και καυκαλήθρα, καθώς και φρέσκια καυτερή πιπεριά. Να θυμάστε ότι το μείγμα είναι πολύ αλμυρό, κι έτσι δε θα χρειαστεί να βάλετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό.

Χρήσεις: Βάλτε 1 κουτ. σούπας από την πάστα για κάθε 4 φλιτζάνια σούπα (κότα, φασόλια ή λαχανικά), και 1-1 1/2 κουτ. γλυκού σε σάλτσες που φτιάχνετε με ζωμό από κρέας, πουλερικά ή ψάρι.

Photo: lizrary@Flickr
Photo: lizrary@Flickr

Πάστα με μυρωδικά χορταράκια - από το βιβλίο μου Της Μεσογείου τα Πικάντικα (Πατάκης)

Για 2 φλιτζάνια περίπου:

Σημείωση: Θα χρειαστείτε ζυγαριά ακριβείας για να ζυγίσετε τα υλικά για τη συνταγή. Αν δεν ζυγιστούν ακριβώς, το μείγμα θα χαλάσει γρήγορα.

  • 90 γραμμ. φύλλα μαϊντανό, πλυμένα και στεγνωμένα
  • 90 γραμμ. φύλλα σέλινο, ή άνηθο και/ή μάραθο, πλυμένα και στεγνωμένα
  • 150 γραμμ. πράσα, το λευκό μέρος μόνο, σε φέτες
  • 30 γραμμ. πιπεριές καυτερές φρέσκες, δίχως τα σπόρια
  • 75 γραμμ. αλάτι

Σε μπλέντερ βάλτε όλα τα υλικά, εκτός από το αλάτι, και δουλέψτε ανοιγοκλείνοντας το μοτέρ και καθαρίζοντας τα τοιχώματα με σπάτουλα για να πάρετε πάστα. Μεταφέρετε σε γαβάθα, προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε πολύ καλά.  Βάλτε σε γυάλα, σκεπάστε και φυλάξτε το ψυγείο. Διατηρείται περίπου για 1 χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'