Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Να ευωδιάζει ο βασιλικός και τον χειμώνα!

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςβασιλικός

Η ξαδέρφη μου, Λορέντζα Berrini-Πατηνιώτη, μου έδειξε πώς οι Ιταλίδες πακετάρουν το βασιλικό στο λάδι. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό! Για πρώτη χρονιά πέρσι είχα μυρωδάτα φύλλα όλο τον χρόνο για ωμές σαλάτες, μαγειρευτά και σάλτσες. Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας το "μυστικό", ώστε να προλάβετε να κρατήσετε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι τα τελευταία αρωματικά φύλλα από τις γλάστρες σας. 

Βασιλικός στη γυάλα

Αντίθετα με τη ρίγανη, τον δυόσμο και το δεντρολίβανο, ο ξερός βασιλικός έχει άρωμα τελείως διαφορετικό από το φρέσκο. Από την άλλη επανειλλημένα φύτεψα γλάστρες με "χειμωνιάτικο βασιλικό", που υποτίθεται πως θα κρατούσε όλο τον χρόνο, αλλά και αυτός μαράθηκε με τα πρώτα χειμωνιάτικα ξεροβόρια. Η μόνη κάπως αποδεκτή λύση ήταν να λιώνω στο μπλέντερ φύλλα με μπόλικο αλάτι και να τα διατηρώ σε βαζάκια στο ψυγείο, μια και ούτε η μυρωδιά του κατεψυγμένου βασιλικού με ικανοποιούσε. Τα φύλλα στο λάδι είναι η μόνη αποδεκτή επιλογή...

 

  • Διαλέξτε φύλλα γερά, κατά προτίμηση από μέτριο ή πλατύφυλλο βασιλικό. Αν έχετε βασιλικό με πολύ ψιλά φυλλαράκια θα κρατήσετε τρυφερά κλωνάρια, αφού κόψετε και πετάξετε τις κορφάδες με τα άνθη και τους σπόρους.
  • Σκουπίστε με χαρτί τα φύλλα, ή ξεπλύνετέ τα, αν είναι πολύ σκονισμένα, φροντίζοντας κατόπιν να τα στεγνώσετε καλά σε πετσέτα, χωρίς να τα τραυματίσετε.
  • Κάντε τα πακέτο, βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο, συγκεντρώνοντας μαζί τόσα, όσα θα χωρέσουν σφιχτά σε ένα γυαλάκι που κλείνει καλά. Πιέστε να γεμίσει το βάζο αφήνοντας ελάχιστα κενά.
  • Γεμίστε μέχρι πάνω με ελαιόλαδο, να σκεπαστούν τελείως τα φύλλα, και να μένει κάπου 1/2 εκ. λάδι από πάνω. Κουνήστε να πάει παντού το λάδι, στα πλάγια και κάτω, χωρίς να αφήνει φουσκάλες. 
  • Κλείστε και αφήστε τη γυάλα σε δροσερό και μάλλον σκοτεινό σημείο στην κουζίνα. Παίρνετε κάθε φορά όσα φυλλαράκια θέλετε και χρησιμοποιήστε σταγόνες από το μυρωδάτο λάδι για να ζωντανέψετε κάθε είδους σαλάτες, μαγειρευτά ή σάλτσες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'