Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Παρατείνω το καλοκαίρι στην καρδιά του χειμώνα

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςντομάτες, λιαστές ντομάτες

Ξεκινάει η επιχείρηση «παρατείνω το καλοκαίρι στην καρδιά του χειμώνα». Κι έχω αργήσει εδώ που τα λέμε. Στην τελευταία βόλτα στη λαϊκή, όμως, πήγα στοχοπροσηλωμένη: Να προμηθευτώ τις ντομάτες που θα νοστιμίζουν τα χειμωνιάτικα πιάτα.

Η πρώτη παρτίδα ήταν κάτι ωραία και σφιχτά πομοντόρια, ιδανικά για να γίνουν ψευτο-λιαστά, δηλαδή στον φούρνο. Τα έψησα όλα για αρκετές ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία, με τα σκορδάκια τους και τα μυρωδικά τους, τα έβαλα σε αποστειρωμένα βάζα, τα σκέπασα με ελαιόλαδο και τα σφράγισα. Τον χειμώνα θα πρωταγωνιστούν πάνω σε καψαλισμένα ψωμάκια με λίγο κατσικίσιο τυρί και το λάδι από τα βάζα θα μπαίνει ωμό σε σαλάτες και μαγειρευτά.

Η δεύτερη παρτίδα ήταν οι κάπως πιο ώριμες ντομάτες για σάλτσα. Τα γνωστά: τις ξεφλουδίζω, τις πολτοποιώ, τις μαγειρεύω για μισή ώρα περίπου με λίγο αλάτι και ζάχαρη και φυλάω τη σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα.
Τελειώσαμε; Όχι βέβαια! Βρέθηκα με ένα βουνό από φλούδες ντομάτας. Και θυμήθηκα μια ντοματένια σκόνη που είχα βρει κάποτε σε ένα μπαχαράδικο στο Λονδίνο, η οποία γίνεται με την απλούστατη μέθοδο του «δεν πετάω τίποτα».

Στρώνω λαδόκολλα στη λαμαρίνα, την λαδώνω ελαφρά και απλώνω πάνω της τις φλούδες τις ντομάτας. Τις ψήνω στους 100 βαθμούς για μια ώρα ή και παραπάνω, πρέπει να γίνουν σαν κόκκινα τσιπς, να μην έχουν καθόλου υγρασία για να μπορέσουν να διατηρηθούν. Τα βγάζω από τον φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν καλά, πριν τα βάλω στο μούλτι και τα κάνω σκόνη. Αν έχουν ξεραθεί καλά οι φλούδες και αν μπει στο ψυγείο κλεισμένη αεροστεγώς, θα διατηρήσει αρώματα και γεύση για τρεις μήνες τουλάχιστον.

Ψευτο-λιαστές ντομάτες

  • πομοντόρια όσα θέλετε
  • λάδι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο για κάθε ταψί που θα γεμίσετε
  • αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη
  • φρέσκα μυρωδικά (δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικός)

Στρώνετε τις λαμαρίνες που θα χρησιμοποιήσετε με λαδόκολλα. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση και τις στριμώχνετε στη λαμαρίνα, τη μια δίπλα στην άλλη, σε μια στρώση, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Σκορπίζετε τις σκελίδες του σκόρδου ανάμεσα στις ντομάτες. Τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη.

Σκορπίζετε και τα κλαράκια του μυρωδικού που διαλέξατε (εγώ στο ένα ταψί έβαλα δενδρολίβανο και στο άλλο βασιλικό) και τις βάζετε στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία, γύρω στους 100 βαθμούς. Θα είναι έτοιμες μετά από δυόμιση ώρες περίπου. Η άλλη λύση είναι να τις βάλετε σε ακόμη χαμηλότερη θερμοκρασία, γύρω στους 80 βαθμούς, και να τις αφήσετε να ψήνονται όλη τη νύχτα.

Όταν είναι έτοιμες, μπαίνουν σε αποστειρωμένα βάζα, μαζί με το σκόρδο, καλύπτονται με ελαιόλαδο και σφραγίζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'