Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Στον μανάβη για κέικ

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςκέικ, νεκταρίνια

Είθισται τα περισσότερα κέικ να ετοιμάζονται όταν ο καιρός ψυχραίνει και πλησιάζει η λήξη του καλοκαιριού, σηματοδοτώντας, τουλάχιστον στις κουζίνες, την έναρξη του φθινοπώρου. Προτιμότερα για τους ζεστούς μήνες είναι τα ελαφριά και δροσερά γλυκίσματα, όμως οι λάτρεις της ζύμης έχουμε ένα ισχυρό άλλοθι για να απολαμβάνουμε λαχταριστά κέικ ακόμα και τότε: τα μοναδικά, γεμάτα χυμούς φρούτα της εποχής που συμπληρώνουν έξοχα τη γεύση τους. Βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βανίλιες και αχλάδια - φαντασία να υπάρχει και όρεξη για πειραματισμούς.

Photo: kthread@Flickr
Photo: kthread@Flickr

Πρώτη επιβεβλημένη στάση λοιπόν για τα καλοκαιρινά μας επιδόρπια ο γειτονικός μανάβης, όπου τις προάλλες εντόπισα τα πιο λαχταριστά μέχρι σήμερα νεκταρίνια: με ζεστά, έντονα χρώματα απ' έξω και πλούσια, ζουμερή, κιτρινωπή σάρκα. Από φυτολογικής άποψης, μαζί με τους γιαρμάδες, αποτελούν τα «ξαδέρφια» του λευκόσαρκου ροδάκινου, του ευγενέστερου γευστικά αλλά δυστυχώς δυσεύρετου πια μέλους της ευρύτερης νόστιμης οικογενείας. Με την επιστροφή στο σπίτι αρκετά εξ αυτών πλύθηκαν και φαγώθηκαν εν ριπή οφθαλμού, και όσα περισώθηκαν, όχι περισσότερα από πέντε, βοήθησαν να ετοιμαστεί ένα ζουμερό κέικ, βασισμένο στην ιδέα της ανάποδης tarte Tatin, που πάντοτε δικαιώνει τους πρωτόπειρους ζαχαροπλάστες.

Photo: damndelicious.net
Photo: damndelicious.net

Τα αναγκαία για το φρουτένιο κέικ:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
  • 150 γραμμ. βούτυρο ανάλατο
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • 4 με 5 ζουμερά νεκταρίνια

Αρχικά κόβουμε τα νεκταρίνια μας σε μικρές φέτες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και λιώνουμε το βούτυρο. Στη συνέχεια σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε πρώτα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι, και σε ένα δεύτερο σκεύος το γάλα, 4 κουταλιές της σούπας από το υγρό πλέον βούτυρο και τα αυγά.
Ρίχνουμε το υγρό μίγμα στο πρώτο μπολ ανακατεύοντας συνεχώς με μία σπάτουλα ώσπου να έχουμε μία μαλακή, εύπλαστη ζύμη.

Στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε - προτείνεται ένα με διάμετρο περίπου 20 εκατοστών - ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το οποίο απλώνουμε για να καλύψει επαρκώς το κάτω μέρος και τα τοιχώματά του. Πασπαλίζουμε όλο το ταψί με την καστανή ζάχαρη, που θα βοηθήσει τα νεκταρίνια να καραμελώσουν όσο η ζύμη ψήνεται.

Photo: damndelicious.net
Photo: damndelicious.net

Ξεκινώντας από το κέντρο τοποθετούμε τα κομμένα φρούτα σαν σε πεσμένο ντόμινο: το ένα σχεδόν ξαπλωμένο πάνω στο άλλο.

Photo: damndelicious.net
Photo: damndelicious.net

Αφού τα στρώσουμε με τρόπο που καλύπτει όλο το κάτω μέρος του ταψιού, προσθέτουμε τμηματικά τη ζύμη που ετοιμάσαμε, την απλώνουμε πάνω από τα φρούτα και λειαίνουμε την επιφάνειά της ώσπου να τα καλύψει καλά, ως τις άκρες. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία (180°C) για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι, που προσεκτικά θα βυθίσουμε μετά τα πρώτα 40 λεπτά ψησίματος στο κέντρο του κέικ, να βγει χωρίς ίχνος ζύμης.

Photo: damndelicious.net
Photo: damndelicious.net

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει για 15 λεπτά. Με ένα μαχαίρι το βοηθάμε να αποκολληθεί από το ταψί, κινώντας το περιμετρικά. Αν τούτη η όψη του γλυκού δε μας εντυπωσιάσει, και όχι άδικα, θα αποκαταστήσει τη φήμη του, το δίχως άλλο, η ανάποδη πλευρά του, με τα παραταγμένα καραμελωμένα νεκταρίνια. Το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε ένα πλατύ πιάτο και σερβίρουμε απευθείας.

Συνοδεύουμε άφοβα με λευκό παγωτό ή και σαντιγί που ετοιμάζουμε στη στιγμή, αν και τα μελωμένα φρούτα το καθιστούν από μόνο του άκρως απολαυστικό. Ειδικά εκείνες οι μικρές, τραγανές γωνίες που τα νεκταρίνια έχουν καραμελώσει λίγο παραπάνω ποτίζοντας με τον χυμό τους τη ζουμερή ζύμη, αποζημιώνουν τον κόπο μας στο έπακρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'