Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ο ήλιος του Αιγαίου στο βάζο

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςμαρμελάδα, βερίκοκο

Δεν είναι τυχαίο ότι ο μουσικός και λογοτέχνης Νίκος Σαρρής,* που μου έμαθε την ακόλουθη συνταγή, πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του μεταφράζοντας τα άπαντα του Ελύτη μαζί με τον Jeffrey Carson. Αυτή η χρυσορόδινη μαρμελάδα βερίκοκο, που ψήθηκε και μέλωσε από τις καυτές ακτίνες του καλοκαιριού, μοιάζει στην όψη και τη γεύση της να έχει αιχμαλωτίσει την ποιητική πεμπτουσία του ήλιου που υμνεί ο ποιητής. Ούτε είναι τυχαίο ότι ο Νίκος είναι γέννημα και θρέμμα της Πάρου και ζει και εργάζεται στο νησί του Αρχίλοχου. Στο κάτω - κάτω στα κυκλαδίτικα σπίτια, με τις ταράτσες τους που όλη μέρα παγιδεύουν την ενέργεια του ήλιου, τα λιαστά προϊόντα εξελίχθηκαν σε ιδιαίτερο κλάδο της ελληνικής γαστρονομίας.

Η λιαστή μαρμελάδα του Νίκου

Υλικά

  • 2 κιλά βερίκοκα ώριμα, πλυμένα, ανοιγμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσια
  • 1 ½  κιλό ζάχαρη (λιγότερη αν τα βερίκοκα είναι πολύ ώριμα)

Οδηγίες

Βάζουμε τα βερίκοκα και τη ζάχαρη σε βαθειά κατσαρόλα και τα αφήνουμε για αρκετές ώρες ή όλη νύχτα για να βγάλουν τα υγρά τους. Φέρνουμε σε βράση ανακατεύοντας.
Από τη στιγμή της βράσης μετράμε άλλα τρία λεπτά, ανακατεύοντας και ξαφρίζοντας.

Όταν κοπάσει η βράση, αφαιρούμε ότι ίχνη αφρού έχουν μείνει. Βάζουμε το μίγμα σε ταψί πυρέξ - ένα μεγάλο ή δύο μικρότερα - προσέχοντας ώστε το στρώμα του μίγματος να μην υπερβαίνει τα 3 εκατοστά. Τοποθετούμε σε ηλιόλουστο μέρος, ιδεωδώς ταράτσα, και καλύπτουμε με τζάμι.
(Όχι μεμβράνη που υφίσταται βλαβερές αλλοιώσεις με τη ζέστη)

Κάθε μέρα βγάζουμε προσεκτικά το τζάμι και σκουπίζουμε την εσωτερική επιφάνεια που έχει ιδρώσει απ την εξάτμιση. Ανάλογα με τη θερμοκρασία των ημερών και με το πόσο πηκτή την θέλουμε, η μαρμελάδα θα είναι έτοιμη σε μια εβδομάδα έως 12 μέρες. Αν την θέλουμε αραιή, μπορεί να γίνει και νωρίτερα, απλώς θα πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο και να φαγωθεί σχετικά γρήγορα.

*Περισσότερα για την αξιοθαύμαστη πολιτιστική κίνηση της Πάρου στο archilochos.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'