Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γκασπάτσο: η ρευστή σαλάτα

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςγκασπάτσο, gazpacho, ντομάτα

Δεν ξέχασα ότι ύστερα από το αγαπημένο μου σαλμορέχο σας χρωστάω κι ένα γκασπάτσο.
Και κατ’ αρχήν πρέπει να ξεδιαλύνουμε μια παρεξήγηση: στον εξωισπανικό κόσμο το γκασπάτσο είναι γνωστό ως σούπα, ενώ στην πραγματικότητα είναι ποτό που γίνεται και σούπα.

Τα καλοκαίρια κάθε ισπανική οικογένεια διατηρεί στο ψυγείο ένα μπουκάλι γκασπάτσο για να πίνεται μέσα στην ημέρα σε ποτηράκια του κρασιού ως δροσιστικό σνακ. Μάλιστα στις μέρες μας, της ευκολίας και μαγειρικής τεμπελιάς, το ποτό αυτό αγοράζεται έτοιμο, πακεταρισμένο σε χαρτόνι σαν το γάλα στα ψυγεία των σουπερμάρκετ και σε υψηλότερη τιμή, σε μπουκάλι, χωρίς συντηρητικά, στα ντελικατέσεν. Παρά την αντίθεσή μου στις εύκολες λύσεις, μπορώ να ομολογήσω ότι αρκετά από αυτά τα «σκευάσματα» είναι σχετικά νόστιμα και θεωρούνται απόλυτα αποδεκτά από την πλειονότητα των Ισπανών.

Είπα «τα καλοκαίρια» ενώ το γκασπάτσο ως ποτό πωλείται και πίνεται ως σνακ όλο τον χρόνο.
Αυτό εγώ προσωπικά ούτε το εγκρίνω ούτε το καταναλώνω... Μια από τις μεγάλες χαρές της ζωής είναι η εποχικότητα της τροφής μας. Απ' την άλλη μεριά, ο ισπανός γαμπρός μας, ο Μιγκέλ, γερό πηρούνι, μερακλής μάγειρας και γνώστης της ισπανικής κουζίνας, όχι μόνο φτιάχνει γκασπάτσο και τον χειμώνα, αλλά (απίστευτο και όμως αληθινό) το φτιάχνει με ντομάτες του κουτιού!
Με έβαλε να το δοκιμάσω και αναγκάστηκα να παραδεχτώ ότι δεν ήταν καθόλου κακό.

Αυτά για το γκασπάτσο ως ποτό. Το ίδιο αυτό μίγμα σερβίρεται ως σούπα με την προσθήκη, κατά  βούληση, των ίδιων των συστατικών της σε ψιλοκομμένη μορφή. Ο καθένας προσθέτει στο μπολ του ό,τι θέλει, ραντίζει με εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνει.

Βάση γκασπάτσο για το ψυγείο

Υλικά - για 6 μερίδες

  • 10 ώριμες ντομάτες (αν θέλουμε ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε αλλά οι περισσότεροι δεν το κάνουν)
  • 1 κρεμμύδι γλυκό
  • 1 αγγούρι ξεφλουδισμένο και ξεσποριασμένο (εδώ έχει σημασία να το κάνουμε για να είναι το αγγούρι πιο ευκολοχώνευτο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/8 πρασινης ή κόκκινης πιπεριάς (για τη μυρωδιά μόνο)
  • 1 φέτα ασπρο ψωμί χωρίς κόρα
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • αλάτι

Οδηγίες
Αλέθουμε όλα τα υλικά μαζί σε μηχάνημα κουζίνας μέχρι να έχουμε ένα λείο υγρό. Αν είναι πολύ παχύρευστο αλέθουμε λίγο ακόμα, μαζί με 2-3 παγάκια.

Πρόσθετα υλικά σούπας

  • δύο ντομάτες ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 2 πιπεριές ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 1 γλυκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 αγγούρι ξεσποριασμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 μπολ κρουτόν από χωριάτικο ψωμί φουρνισμένα ή 2 - 3 παξιμάδια κριθαρένια σε μικρά κομματάκια
  • παρθένο αγουρέλαιο εξαιρετικής ποιότητας
  • ψιλοκομμένο βασιλικό ή δυόσμο

(Προαιρετική ελληνική προσθήκη: ψιλοκομμένες ελιές καλαμών ή Αμφίσσης)

Όλα τα πρόσθετα υλικά μπαίνουν στο τραπέζι κι ο καθένας φτιάχνει τη σούπα του όπως την θέλει.
Τα κρουτόν μπαίνουν τελευταία για να μείνουν λίγο κριτσανιστά.
Άλλη φορά, όταν ωριμάσουν τα σταφύλια, θα σας πω για το Gazpacho Blanco, την κρύα σούπα με σκόρδο, αμύγδαλα και σταφύλια σταφίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'