Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Όπως παλιά: ζουμερό κέικ με γιαούρτι

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςκέικ, γιαούρτι

Ποιος μπορεί να αρνηθεί πως η γνωριμία μας με κάθε φαγητό και γλύκισμα έγινε όταν εκείνο μας πρωτοπροσφέρθηκε από τα μητρικά χέρια; Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες γεύσεις και αν μας συγκινήσουν, πάντοτε θα νοσταλγούμε τη νοστιμιά και τις μυρωδιές από τα μαγειρέματα «της μαμάς». Και ασφαλώς εκείνα, έστω και ασυνείδητα, είναι το μέτρο σύγκρισης για οτιδήποτε νέο δοκιμάζουμε. Στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα σουξέ της, σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά, βρίσκονται τα κέικ κάθε λογής: λεμονιού, βουτυρένια, λευκά ή με σοκολάτα. Στο σπίτι μας ανέκαθεν τη βασιλική θέση κατείχε ένα δίχρωμο κέικ, βασισμένο στη λογική του επονομαζόμενου «μαρμπρέ». Αφράτο και εντυπωσιακό, με τους κυματισμούς σοκολάτας σε κάθε φέτα του να το κάνουν ακαταμάχητο.

Photo: sugareverythingnice.blogspot.sg
Photo: sugareverythingnice.blogspot.sg

Ρωτώντας περισσότερα για τη συνταγή του, έμαθα πως προέρχεται από κάποιο βιβλίο της δεκαετίας του '60, γραμμένο από τη μεγάλη κουζινογράφο της εποχής, Χρύσα Παραδείση, που δίδαξε και διαμόρφωσε ολόκληρες γενιές νοικοκυρών. Βέβαια η, κατά τα άλλα υπέροχη, εκδοχή αυτή είναι κάπως χειμερινή, με έντονη βουτυρένια μυρωδιά και γεύση. Επειδή όμως οι λάτρεις των κέικ δύσκολα τα αποχωριζόμαστε ακόμα και το καλοκαίρι, έξοχη λύση για να μετριάσουμε τη βαριά γεύση τους είναι το γιαούρτι, που με τη δροσερή υφή του αλαφραίνει κάπως τα πράγματα. Αποφάσισα λοιπόν να παραλλάξω την καθιερωμένη συνταγή μας, βάζοντας γιαούρτι αντί για γάλα και φυσικά ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Παρά τις αντιδράσεις των κυριών του σπιτιού, που θεώρησαν την αντικατάσταση των υλικών ιεροσυλία προς τη μεγάλη Χρύσα, το αποτέλεσμα με δικαίωσε: ένα κέικ γευστικότατο, δροσερό και αφράτο, ευχάριστο ακόμα και για τις πιο ζεστές καλοκαιρινές μέρες, που αναμφίβολα είναι μπροστά μας.

Photo: sugareverythingnice.blogspot.sg
Photo: sugareverythingnice.blogspot.sg

Για ένα ζουμερό κέικ αρκετό για 8 άτομα χρειαζόμαστε

  • 3 αυγά
  • 1 γιαούρτι (250 γραμμ.) - το άδειο κεσεδάκι του θα γίνει ο μετρητής μας για τα υπόλοιπα υλικά 
  • 3 κεσεδάκια αλεύρι
  • 2 κεσεδάκια ζάχαρη
  • ¾ κεσεδάκι ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • βανίλια σε σκόνη
  • 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • όσο βούτυρο χρειάζεται για το βουτύρωμα της φόρμας που θα το ψήσουμε

Μέσα σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας κοφτά· σκοπός μας είναι να μη σβολιάσει η ζύμη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Τώρα χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Στο πρώτο προσθέτουμε την αρωματική βανίλια και στη δεύτερη τη σκόνη του κακάο. Ανακατεύουμε διαδοχικά και τα δύο κομμάτια και στη συνέχεια βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι το σκεύος που μέσα του θα ψηθεί.

Αν κάποιο από τα δύο μέρη της ζύμης προέκυψε αραιό, προσθέτουμε αλεύρι, αν πάλι παραείναι σφιχτό, το «χαλαρώνουμε» προσθέτοντας με φειδώ γάλα. Αδειάζουμε εναλλάξ τις δύο ζύμες στη φόρμα: σε τέσσερις ή και έξι δόσεις για να εξασφαλίσουμε πως μετά το ξεφούρνισμα θα έχουμε τις επιθυμητές, λαχταριστές, σοκολατένιες καμπύλες στο εσωτερικό του.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και στους 170 ° C για 40 έως 45 λεπτά. Ασφαλώς δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο και, δοκιμάζοντας με ένα μαχαίρι, ελέγχουμε αν είναι έτοιμο:
μετά τα 40 λεπτά βυθίζουμε τη λάμα του στο κέικ και αν, τραβώντας την, μείνει καθαρή, τότε μπορούμε να το ξεφουρνίσουμε.

Photo: sugareverythingnice.blogspot.sg
Photo: sugareverythingnice.blogspot.sg

Περιμένουμε για περίπου 15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε. Επιστρατεύουμε όλα τα δροσερά του ψυγείου: φρούτα, παγωτό και φυσικά γιαούρτι μπορούν να το ακομπανιάρουν άψογα.

Συνταγή βασισμένη στο cuisine.journaldesfemmes.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'