Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Οι πιπεριές της αισιοδοξίας

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςπιπεριές

Υπάρχουν φαγητά χαρωπά και φαγητά σοβαρά. Γελαστά και αυστηρά. Στιβαρά ή λιγάκι επιπόλαια. Πολλοί οι χαρακτηρισμοί ανάλογα με το κέφι που μεταδίδουν. Οι πολύχρωμες πιπεριές, παχουλές, στρογγυλές, κίτρινες, κόκκινες, πορτοκαλί, ανήκουν στα καλοκαιρινά φετίχ του τραπεζιού μου (και των ψυχικών μου αναγκών): μου θυμίζουν, έτσι ψημένες, κορδέλες; Επειδή είναι γλυκιές και λίγο καπνιστές μαζί; Ποιος ξέρει! Τις διαλέγω πάντα όταν το βαρομετρικό του κεφιού είναι χαμηλότατο και πρέπει να ομολογήσω ότι καταφέρνουν να μεταδώσουν μια (και δυο) νότες αισιοδοξίας. Επιπλέον επιχείρημα: μέχρι πρόσφατα κυκλοφορούσαν μόνο οι εξ Ολλανδίας με τιμή τσουχτερή.
Τώρα οι πάγκοι είναι γεμάτοι από τις εγχώριες.

  • 2 κόκκινες
  • 2 κίτρινες
  • 2 πορτοκαλί πιπεριές
  • 1 μάτσο μαϊντανό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3-4 αντζούγιες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Πλένω και σκουπίζω καλά τις πιπεριές: μέσα σε ρηχό ταψάκι τις βάζω κάτω από το καυτό γκριλ του φούρνου (όσοι έχουν κάρβουνα, πράττουν αναλόγως).

Τις γυρνάω από όλες τις πλευρές να μαυρίσει καλά το δέρμα τους και να μαλακώσει η σάρκα τους.
Υπολογίζω ότι χρειάζεται περίπου ένα ημίωρο. 

Τις αφήνω να κρυώσουν ώστε να μπορώ να τις πιάσω με το χέρι.

Μόλις χλιαρές, τις ανοίγω στα δύο, πετάω κοτσάνι και σπόρους. Ξεφλουδίζω τα μέρη τους (χωρίς να διανοηθώ να τις βάλω κάτω από το νερό). Η φλίδα βγαίνει πανεύκολα αν έχουν ψηθεί καλά.
Ορισμένοι συστήνουν να τις κλείνουμε για λίγα λεπτά μέσα σε πλαστική σακκούλα προτού αρχίσει το καθάρισμα, αλλά δεν χρειάστηκε ποτέ να το δοκιμάσω.
Αφήνω τα καθαρισμένα μέρη για λίγο μέσα σε ένα λεπτό σουρωτήρι να στραγγίξουν, ώσπου να ετοιμάσω τη σάλτσα τους.

Στο θαυματουργό και λίαν αποτελεσματικό «μούλτι» λιώνω στην αρχή μόνα τους το σκόρδο μαζί με το λάδι. Προσθέτω αμέσως μετά τον μαϊντανό και τις αντζούγιες. Μερικές σβούρες και έτοιμο!
Σε περίπτωση που δοκιμάσω και το 'χω παρακάνει στο σκόρδο (όπως π.χ. έγινε χτες) προσθέτω 1-2 κουταλιές γιαούρτι (με το χέρι ανακατεύοντας εκτός μίξερ για να μη κόψει) να πάρει την πολλή αψάδα.

Βάζω τη σάλτσα στο ψυγείο για κάμποσο προτού την απολαύσουμε. Όταν θα 'ρθει η ώρα, απλώνω τις πιπεριές σε πιατέλα και τη σάλτσα να τις στεφανώνει. Γιατί όχι και λίγες κάπαρες;
Όσο πιο κρύο το φαγητό μας, τόσο καλύτερο. Δροσερό κρασί, απαραίτητο.

[Η ποσότητα είναι ανάλογη για ορεκτικό έξι ατόμων. Την αυξάνουμε κατά το δοκούν].

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'