Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τσικουδίτο, καϊπιράκι και μαργκαράκι

της Χριστίνας Ταχιάου Συνταγέςτσίπουρο, τσικουδιά, τσικουδίτο, κοκτέιλ

Το λέγαμε μεταξύ σοβαρού και αστείου με φίλους: πώς θα γίνει να κάνουμε την τσικουδιά και το τσίπουρο μόδα στα μπαρ; Τα «σκληρά» ποτά δεν τα πολυσηκώνουμε πια, δυστυχώς. Το κρασί κάποια ώρα το βαριόμαστε, άσε δε που φέρνει κι αυτό πονοκέφαλο το καλοκαίρι. Η μπίρα, φιλικότερη όλων των ποτών, φουσκώνει. Τα κοκτέιλ τύπου μοχίτο και καϊπιρίνια δεν είναι του στιλ μας.
Ούτε και η τιμή τους για την τσέπη μας.

Photo: christofferlofhjelm@Flickr
Photo: christofferlofhjelm@Flickr

Ένα βράδυ, στο καινούργιο στέκι - Route 88 - που παίζει καλή μουσική με καλή ηχητική εγκατάσταση και σωστή ένταση, θέα θάλασσα και ατμόσφαιρα κάτι παραπάνω από φιλική, πήρε το μάτι μου μια ταμπέλα με κοκτέιλ με τσικουδιά. Τσικουδίτο, νησί, καϊπιράκι, μαργκαράκι και white pleasure.
Εδώ είμαστε! Μόλις 5 ευρώ.

Ήπια τσικουδίτο. Ποιο μοχίτο και πράσινα άλογα; Το τσικουδίτο είναι πολύ ανώτερο. «Ποιος τα σκέφτηκε;» ρώτησα στο μαγαζί. Μου έδωσαν το τηλέφωνο του Ανδρέα Καραγιάννη, του προμηθευτή τσικουδιάς κι εμπνευστή των κρητικοπρεπέστατων κοκτέιλ.

Ιδιοκτήτης μαγαζιού με κρητικά προϊόντα, στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από τα Χανιά, θεωρεί την τσικουδιά πάρα πολύ αξιόλογο ρούμι. «Η τσικουδιά δεν είναι ένα ποτό καφενείου, είναι εξαιρετικό λευκό απόσταγμα και πίστευα ότι μπορούσε να δώσει πολύ καλά κοκτέιλ. Είναι πολύ πιο εύγεστο και καλύτερης ποιότητας από το ρούμι κι από την τεκίλα.»

Θέλοντας ο κύριος Καραγιάννης να φτιάξει ξεχωριστά κοκτέιλ κι όχι φτηνές αντιγραφές, ζήτησε από μπάρμαν να του φτιάξουν. Έτσι γεννήθηκαν τα 5 τσικουδοκοκτέιλ. Ήδη πολλά μπαρ στη Θεσσαλονίκη τα διαθέτουν, ενώ ο στόχος είναι το καλοκαίρι να λανσαριστούν και στη Χαλκιδική.

Ας ευχηθούμε τώρα να δούμε και τσιπουρίτο και τσιπουϊρίνια!

Πώς φτιάχνεται το τσικουδίτο;

Βάζουμε σε μεγάλο ποτήρι μισό λάιμ κομμένο στα 4 με δυο κουταλιές λευκή ζάχαρη.
Τα πατάμε ελαφρώς ώστε το λάιμ να βγάλει μόνο το χυμό κι όχι πίκρα από τη φλούδα.
Κόβουμε 4-5 φυλλαράκια δυόσμο και τα χτυπάμε στο χέρι για να σηκώσουν αρώματα.

Αφού τα στρίψουμε στο στόμιο, τα προσθέτουμε στο περιεχόμενο του ποτηριού.
Γεμίζουμε πάγο. Αν βάλουμε τριμμένο, θα λιώσει πιο γρήγορα.
Προσθέτουμε 55 ml τσικουδιά και συμπληρώνουμε με σόδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'