Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Της Μεγάλης Πέμπτης: ύμνος στην απλότητα

της Κατερίνας Γκίκα Συνταγέςαγκινάρες, κουκιά, Θεσπρωτικό Πρεβέζης

Το τραπέζι της Μεγάλης Πέμπτης  είναι ένας ύμνος στην απλότητα. Το πιάτο που κατέχει την πρώτη θέση στην καρδιά μου  αυτήν ειδικά την ημέρα είναι οι αγκινάρες με τα  κουκιά. Ένα φαγητό λιτό που ωστόσο ξεπερνά σε αρώματα και νοστιμιά όλες τις δήθεν γκουρμέ επιτηδεύσεις των καιρών.


Πηγαίνοντας για Πάσχα στο χωριό μου, σταματώ  στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης. Η κυρά Ελένη έχει υπολογίσει να βγάλει την κατσαρόλα από την φωτιά μόλις φτάσουν οι Αθηναίοι συγγενείς.

Οι οδηγίες της είναι απλούστατες και σαφείς. 

Οι αγκινάρες
Οι αγκινάρες

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα φύλλα, βγάζουμε και το χνούδι στο μέσον και βάζουμε τις καρδιές κομμένες στα δύο σε μια λεκάνη με κρύο νερό και  μπόλικο λεμόνι.

Τα κουκιά
Τα κουκιά

Καθαρίζουμε τα κουκιά και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για να βράσουν ένα δεκάλεπτο. Στην συνέχεια, τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό.

Ο μάραθος
Ο μάραθος

Κόβουμε κρεμμυδάκια, σκόρδα χλωρά,  άνιθο, μαϊντανό  (και λίγα φύλλα μάραθο) τα φέρνουμε μερικές βόλτες με λάδι στην κατσαρόλα, κι εκεί  προσθέτουμε τα μισοβρασμένα κουκιά. Αλατίζουμε ανάλογα με τα γούστα μας.

 Σε μιαν άκρη της κατσαρόλας τοποθετούμε τις αγκινάρες. Προσθέτουμε λίγο βραστό νερό και αποφεύγουμε να ανακατέψουμε, απλά κουνάμε δυο - τρεις φορές το σκεύος. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Στο πιάτο σερβίρονται με λεμόνι.

Όλα τα υλικά προέρχονται από το βιολογικό  μποστάνι του κυρίου Λάμπρου Κωσταδήμα.
   
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'