Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ποιοι είμαστε

Αγλαΐα Κρεμέζη, Κώστας Μωραΐτης

RSS

Τα τελευταία δέκα χρόνια ζουν με τα σκυλιά τους στη Τζιά, όπου γράφουν, καλλιεργούν το περιβόλι τους, ακούν μουσική, ενώ άνοιξη και αρχές φθινόπωρου ξεναγούν μικρές ομάδες Αμερικανών στη μεσογειακή γαστρονομία, και στα πέτρινα μονοπάτια του νησιού. Τελευταία ασχολούνται όλο και περισσότερο με τα ηλεκτρονικά μέσα, που τους φέρνουν σε στενή επαφή με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, από την απόμερη ρεματιά όπου κατοικούν.

Η Αγλαΐα μαγειρεύει, φωτογραφίζει, σκαλίζει, ξεχορταριάζει, ταξιδεύει, δοκιμάζει, διαβάζει και γράφει στο Food, του Atlantic Monthly και στο protagon.gr. Bιβλία της εκδίδονται στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, και άρθρα της δημοσιεύονται σε ελληνικά, αμερικανικά και αγγλικά έντυπα και σάιτ.
Δούλεψε ως δημοσιογράφος στα Νέα, στον (παλιό) Ταχυδρόμο, στον Ελεύθερο Τύπο, στην Ελευθεροτυπία, στις Εικόνες και άλλα έντυπα, προτού αφοσιωθεί στα γαστρονομικά, αποφασίζοντας με τον τρόπο αυτό να περιγράφει κυρίως τις δικές της εμπειρίες, κι όχι των άλλων –όπως έκανε για χρόνια πολλά...
Εχει σπουδάσει γραφικές τέχνες και φωτογραφία στο Λονδίνο, και περνάει ώρες πολλές μελετώντας τις ρίζες, την ιστορία, τις συγγένειες και τις αλληλοεπιδράσεις των φαγητών που μαγειρεύουν οι διάφορες εθνότητες στα παράλια της Μεσογείου.

Ο Κώστας αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, πήγε για μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ, από όπου γύρισε με δύο μάστερς: ένα από το St. Michael’s College και ένα δεύτερο από το Yale. Συνέχισε για λίγο καιρό να ασχολείται με την έρευνα στο χώρο των βιβλικών σπουδών, ενώ παράλληλα δίδασκε. Το 1997 εξέδωσε το βιβλίο Το Κατά Φίλιππον Ευαγγέλιο, μετάφραση ενός αρχαίου κειμένου από τα Κοπτικά, με εισαγωγή και σχόλια. Ενώ άρχισε το δεύτερο βιβλίο του, προέκυψε η Τζιά, όπου συνεχίζει το γράψιμο, ενώ παράλληλα διαπίστωσε ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα εκτός από τις νεκρές γλώσσες και τα δυσνόητα κείμενα. Ανακάλυψε τα φτιάρια και τα χώματα, το φύτεμα και τα μποστάνια, τα άγρια φυτά και τα παλιά μονοπάτια. Πρότεινε λοιπόν στην Αγλαΐα να μη γυρίσουν πίσω στην Αθήνα, και μαζί αποφάσισαν να καθήσουν στη Τζια και όσο πάει...