Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κουμ-κουάτ και περγαμόντο: μαρμελάδα μυρωδάτη

της Καλής Δοξιάδη ΣυνταγέςΚέρκυρα, κουμ κουάτ, περγαμόντο, μαρμελάδα

Κέρκυρα χωρίς κουμ-κουάτ δε νοείται, έτσι όταν πρωτοήρθα και είδα ότι στο κτήμα ευδοκιμούν τα εσπεριδοειδή φύτεψα δύο δεντράκια. Τώρα που ξέρω πιο πολλά καταλαβαίνω ότι τα φύτεψα στο λάθος μέρος (σε γούβα όπου έπιανε η παγωνιά). Η ουσία είναι ότι δεν πρόκοψαν... άντεξαν τρία-τέσσερα χρόνια και με την πρώτη σοβαρή παγωνιά υπέκυψαν στο μοιραίο. Η αλήθεια είναι ότι δεν στενοχωρήθηκα ιδιαίτερα, γιατί και όσο ζούσαν δε μου πρόσφεραν ιδιαίτερη χαρά, ούτε με την κακομοίρικη εμφάνιση τους, ούτε με τα λιγοστά φρουτάκια τους που δεν ήξερα τι να τα κάνω.
Εκτός από τα δύο καλά ζαχαροπλαστεία που έφτιαχναν νοστιμότατα φρουί γκλασέ, όλα τα άλλα σκευάσματα της αγοράς - ιδίως ένα λικέρ με χρώμα που βγάζει μάτι και χημικό άρωμα - μάλλον με απωθούσαν. Δεν αντικατέστησα τα δέντρα και έπαψε να με απασχολεί το θέμα.

Τελευταία όμως έφαγα ένα μυρωδάτο γλυκό περγαμόντο και μου είπαν ότι ένας φίλος έχει δέντρο στον κήπο του με φρούτα που πάνε χαμένα. Όταν πήγα να ζητήσω όμως είχαν ήδη μοιραστεί στους γείτονες και έμεναν μόνο τέσσερα. Τι θα έμενε από δαύτα; Κατά τυχερή συγκυρία όμως, την ίδια μέρα στην αγορά, μια αγρότισσα πουλούσε κουμ-κουάτ «δίχως φάρμακα» και τα πήρα με τη σκέψη ότι κάτι θα σκαρώσω με το συνδυασμό των δύο.

Δε βρήκα καμιά συνταγή που να τα συνδυάζει αλλά επειδή δεν τα βάζω κάτω, αυτοσχεδίασα την ακόλουθη που βγήκε καταπληκτική... γλυκόξινη κι μυρωδάτη. Τώρα τελειώνει η εποχή τους αλλά του χρόνου θα φτιάξω λικέρ.

Μαρμελάδα κουμ-κουάτ και περγαμόντο

Υλικά

  • 1 κιλό κουμ-κουάτ πλυμένα καλά και χωρίς κοτσανάκια
  • φλούδα από 2 περγαμόντα*
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό

* Ξύνουμε καλά την επιφάνεια με τον ψιλό τρίφτη ώσπου να μην έχει μείνει σχεδόν καθόλου πορτοκαλί χρώμα. Κόβουμε σε όγδοα και αφαιρούμε από κάθε φέτα το ψαχνό και μέρος του άσπρου, ώστε η φλούδα που μένει να είναι ευλύγιστη. Τυλίγουμε κάθε κομμάτι φλούδας σε ρολό σα κρουασάν και στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα φρούτα και βράζουμε για 5 λεπτά. 
Σουρώνουμε.
Επαναλαμβάνουμε δύο ακόμα φορές με φρέσκο νερό.
Μετά την τρίτη βράση δεν τα σουρώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στο νερό τους μέχρι την επόμενη μέρα.
Σουρώνουμε και μ’ ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε στα δύο τα κουμ-κουάτ και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τις φλούδες περγαμόντο.
Αλέθουμε όλα τα φρούτα μαζί σε μηχάνημα κουζίνας ή μπλέντερ. Μπορούμε αν θέλουμε να τα πολτοποιήσουμε τελείως... εγώ προτιμώ να μένουν μικρά κομματάκια.
Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό και φέρνουμε σε βράση, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην αρπάξει η ζάχαρη ώσπου να λιώσει.
Ξαφρίζουμε προσεκτικά.
Όταν αρχίσει να πήζει λίγο, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για 10 ακόμα λεπτά.

(Σύνολο 20-25 λεπτά)
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βάζουμε σε βάζα που έχουμε αποστειρώσει (μισή ώρα στον φούρνο στους 100 βαθμούς).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'