Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

«Επίμονοι κηπουροί» οι Θεσσαλονικείς

του Δημήτρη Μπούτου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ, Γεωπονική σχολή, λαχανόκηπος

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος αφότου οι πρυτανικές αρχές και η Γεωπονική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) ανακήρυξαν την έναρξη του προγράμματος για την καλλιέργεια χειμερινών και καλοκαιρινών φυτών από ερασιτένες κηπουρούς - κάτοικους της πόλης στις εκτάσεις του πανεπιστημιακού αγροκτήματος.

Photo: homekitchengarden.com
Photo: homekitchengarden.com

Ως προς την αξιολόγηση της επιτυχίας του εγχειρήματος, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
To 90% των πρώτων συμμετεχόντων συνεχίζει να καλλιεργεί ως σήμερα, παράγοντας βιολογικά ζαρζαβατικά που καλύπτουν τις ανάγκες του νοικοκυριού κάθε καλλιεργητή.
Η έκταση για κάθε κήπο ανέρχεται στα 100m², που σημαίνει πως η παραγωγή του αρκεί για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες περίπου δύο οικογενειών σε κηπευτικά προϊόντα.
Αν και το αρχικό πλάνο σύμφωνα με τον διευθυντή του αγροκτήματος, κύριο Λιθουργίδη ¹, προέβλεπε τη δημιουργία 300 λαχανόκηπων, το έντονο ενδιαφέρον και ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων οδήγησαν τελικά στην κατασκευή 400 - αριθμός που φέτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 150 επιπλέον κήπους.

Το 10% των καλλιεργητών που εγκατέλειψαν τους λαχανόκηπους δήλωσαν πως λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και να περιποιηθούν τους κήπους τους όπως θα ήθελαν. Παράλληλα με τη συμπλήρωση ενός χρόνου που το πρόγραμμα «τρέχει», κλείνει και μία πλήρης καλλιεργητική περίοδος: δοκιμάστηκαν τόσο θερινά όσο και χειμερινά φυτά, επομένως οι συμμετέχοντες έχουν σαφή εικόνα των τεχνικών καλλιέργειας καθώς και των φροντίδων που ένας κήπος απαιτεί με την εναλλαγή των εποχών παρατηρώντας διαφορετικές ανθοφορίες, διαφορετικών φυτών.

Πέρα από την κάλυψη των αναγκών όσων καλλιεργούν, μέρος των εσόδων που προκύπτουν διατίθενται στο ταμείο του Αγροκτήματος και αξιοποιείται για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος και την εκπαίδευση των φοιτητών της σχολής. Άλλωστε ένας από τους στόχους της πρωτοβουλίας αυτής είναι η επιμόρφωση των φοιτητών, που συμμετέχουν με ρόλο συμβουλευτικό στην καλλιέργεια των κήπων. Πέραν τούτου σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων ως προς τις μεθόδους βιολογικής γεωργίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής έστω κάποιων εκ των κατοίκων της πόλης, εξασφαλίζοντάς τους τη δυνατότητα να ασχολούνται με τη γη. Επίσης όσοι παρακολουθούν το πρόγραμμα επωφελούνται από σχετικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και έχουν συνεχή συμβουλευτική υποστήριξη από καταρτισμένους γεωπόνους.

Photo: komalinunna.blogspot.gr
Photo: komalinunna.blogspot.gr

Το αποτέλεσμα στους ήδη υπάρχοντες κήπους είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό: περιποιημένοι και άκρως παραγωγικοί, αποδεικνύουν πως ο αυξανόμενος αριθμός των καλλιεργητών δεν αποτελεί «μόδα» αλλά συνειδητή επιλογή από γνήσιο μεράκι. Η φύση εισβάλλει με τον πιο όμορφο τρόπο στο αστικό τοπίο με ζηλευτούς μπαξέδες και οι μερακλήδες Θεσσαλονικείς κηπουροί συνεχίζουν απτόητοι με νοιάξιμο και προσωπική εργασία.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος αναφέρουν πως ο αριθμός των αιτήσεων που δεν ικανοποιήθηκαν πέρυσι αγγίζει τις 4000. Όλες αυτές οι αιτήσεις θα συμπεριληφθούν εκ νέου στη φετινή κλήρωση, χωρίς οι ήδη ενδιαφερόμενοι να χρειάζεται να υποβάλλουν ξανά τα στοιχεία τους. Η εν λόγω κλήρωση θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα, 29 Απριλίου, στις 12:00, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.

Δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση έχει κάθε «επίμονος κηπουρός» - κάτοικος της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης με τους εξής τρεις τρόπους:
Με e-mail στη διεύθυνση lithour@auth.gr, με φαξ στο 2310 - 473556 ή ιδίοις χερσί το κτίριο Διοίκησης του Αγροκτήματος από Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 9:00 ως τις 14:00 το μεσημέρι και ως τη Δευτέρα 22 Απριλίου.

Με τον ίδιο τρόπο και στα ίδια τηλέφωνα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικότερα σχετικά με το πρόγραμμα.

¹ Σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου στην ηλεκτρονική εφημερίδα voria.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'