Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Παιχνίδια με τέχνη, τέχνη με υπολείμματα

του Δημήτρη Ποταμιάνου Ειρήνη Βουρλούμη, αβγοτέμπερα, δίσκοι, Αίγινα

Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι ο καλός - και οικονόμος πάντοτε - μάγειρος φαίνεται και κρίνεται από την ικανότητά του να αξιοποιεί τα ρέστα. Φτιάχνοντας ορεκτικά πράγματα με ό,τι έχει απομείνει από τσιμπούσια προηγούμενων ημερών.

Η πολιτογραφημένη Αιγινήτισσα ζωγράφος Ειρήνη Βουρλούμη κάχνει συχνά τραπέζια στο ειδυλλιακό και τόσο φιλόξενο σπίτι της. Υπάρχουν πάντα δικά της φαγητά και γλυκά, αλλ’ αρκετοί καλεσμένοι θεωρούν υποχρέωση κι ευχαρίστησή τους να συνεισφέρουν στη γιορτή. Τούρτες κατά κανόνα αγοραστές από διάφορα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Όρεξη δεν λείπει ποτέ από τους φίλους - από τους γλυκατζήδες ιδίως - κι έτσι ελάχιστα υπολείμματα μένουν συνήθως στις πιατέλες. Με το ζεστό της χαμόγελο βρίσκει μάλιστα η Ειρήνη τον τρόπο να ξεπροβοδίσει έναν έναν τους καλεσμένους της, παραδίδοντάς τους κι ένα μικρό πακέτο με ό,τι έχει περισσέψει από τις νοστιμιές ή τις λιχουδιές που είχαν δείξει να προτιμούν όσο κρατούσε το γεύμα.

Δεν γίνεται έτσι να κριθεί ως μαγείρισσα που ξέρει να εκμεταλλεύεται τα υπόλοιπα της ημέρας.
Για σταθείτε όμως, στην κουζίνα μένουν οι αδειανοί πλέον χαρτονένιοι δίσκοι από τις τούρτες των ζαχαροπλαστείων. Θα πάνε χαμένοι; Όχι βέβαια. Θα ζωγραφίσει επάνω τους με αβγοτέμπερα η Ειρήνη - λέτε στη μπογιά της να βάζει και λίγη σάλτσα αβγολέμονο που ως δια μαγείας περισώθηκε σε μια σουπιέρα; - τις πιο ζωντανές νεκρές φύσεις.

Από την προσωπική μου συλλογή - αντί για πακετάκι με φαγώσιμα καλούδια, προτιμώ να περιμένω υπομονετικά να τελειώσει η φίλη μας την καινούρια της ζωγραφιά - διαλέγω να σας παρουσιάσω σήμερα δύο κυριολεκτικά μεταμορφωμένους ζαχαροπλαστικούς δίσκους. Από το "Αιάκειον" νομίζω ο ένας κι από το "Αιγίνειο" ο άλλος. Ξαναζωντανεμένοι δια χειρός Ε. Β. Μπαρμπουνάκια έχει ο πρώτος - μαζί τους τα κατάφερε να γλιστρήσει κι ένα μελανούρι- αλλά, είπαμε, τέλος τα μπαρμπούνια για φέτος, μην τα λιμπιστείτε, πλησιάζει ο καιρός για τις γέννες τους. Αντιθέτως ο δεύτερος μας προϊδεάζει, πιστεύω, με τον πιο γοητευτικό τρόπο για τα ολόγλυκα καλοκαιρινά φρούτα που έρχονται.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Ποταμιάνου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'