Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ολοζώντανη φύση στην καρδιά του τραπεζιού

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςσαλάτα, λαχανικά, αγγούρια, παντζάρια, καρότα, αβοκάντο, καλαμπόκι

Να εξομολογηθώ την αμαρτία μου: δεν είμαι και πολύ της σαλάτας. Ποτέ δεν άντεξα τις δίαιτες με τα άφθονα σαλατικά, ποτέ δεν μπόρεσα να αρκεστώ σε μια αγγουροντομάτα τα καλοκαιρινά μεσημέρια. Μου μοιάζουν βαρετές, σαν να κρύβουν μέσα στα πράσινα φύλλα τους έναν καταναγκασμό, ένα «πρέπει»!

Και να που έπεσα πάνω πάνω σε μια σαλάτα που λάτρεψα. Την ανακάλυψα ξεφυλλίζοντας το μαγειρικό περιοδικό του BBC, το Good Food. Μια σαλάτα-πίνακας ζωγραφικής, μια μεγάλη ποικιλία μικροκομμένων λαχανικών, ωμών, μαριναρισμένων η βραστών, για να διαλέγουν κάτι περίεργοι τύποι σαν εμένα αυτό που τους αρέσει. Και να μη βαριούνται!
Στην δική μου εκδοχή, αυτής της χρωματικής πανδαισίας, προστέθηκε λίγο σκόρδο, λίγος φρέσκος κόλιανδρος, μαϊντανός και δυόσμος, λίγο περισσότερο ελαιόλαδο, μια καυτερή πιπερίτσα.
Εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι άλλο -διαφορετικά λαχανικά, διαφορετικά μυρωδικά, διαφορετικές υφές, διαφορετικά χρώματα. Μιλάμε για μια σαλάτα χωρίς κανόνες.

(Μην τρομάξετε με τα υλικά που φαίνονται πολλά - δεν είναι. Και η διαδικασία του ενός τέταρτου είναι. Άλλωστε δεν είναι σαλάτα της τελευταίας στιγμής, θέλει τον χρόνο της για να νοστιμίσει.)

Η χρωματιστή σαλάτα

Για τα αγγούρια και τα παντζάρια

  • 1 κουταλιά παπαρουνόσπορο - αν θέλετε καβουρδισμένο
  • 1 λάιμ, τον χυμό και το ξύσμα
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (προφανώς προαιρετικό)
  • 1 κουταλιά πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 σακουλάκι έτοιμα, βρασμένα παντζάρια (αυτά που προσωπικά ποτέ δεν ήξερα τι να τα κάνω)
  • 4-5 μικρά αγγουράκια ή 1 μεγάλο
  • αλάτι

Για τα καρότα

  • 2 μεγάλα καρότα τριμμένα
  • χυμός και ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • μισό κουταλάκι τριμμένο κύμινο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι πολύ ψιλοκομμένο δυόσμο

Για το καλαμπόκι

  • 2 μικρά καλαμπόκια βρασμένα ¹
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • λίγο λάδι και λίγο χυμό λάιμ

¹ Βρήκα στο σούπερ-μάρκετ δίπλα στα βρασμένα παντζάρια ένα ωραιότατο σακουλάκι με 2 καλαμπόκια μαγειρεμένα ολόκληρα στον ατμό.

Για το αβοκάντο

  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • λίγο χυμό λάιμ και λίγο λάδι
  • 1 κουταλάκι πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο κολίανδρο
  • 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη (εάν την θέλετε και την αντέχει το στομάχι σας)

6-7 ραπανάκια (για την όρεξη) κομμένα στα τέσσερα

Βάλτε μπροστά σας 5 μπολ - ένα για το κάθε είδος λαχανικού που θα χρησιμοποιήσετε (εννοείται ότι οι επιλογές για τα λαχανικά είναι απεριόριστες).

Για τα αγγούρια και τα παντζάρια
Κόψτε τα αγγουράκια στη μέση, με ένα κουταλάκι βγάλτε τα σπόρια, κόψτε τα σε ροδελίτσες - μισοφέγγαρα και βάλτε τα στο ένα μπολ. Ακριβώς στο διπλανό μπολ βάλτε κομμένο σε κυβάκια το παντζάρι. Ετοιμάστε το ντρέσινγκ με όλα τα υπόλοιπα υλικά (παπαρουνόσπορο, λάιμ, λάδι, σκόρδο, μαϊντανό, αλάτι) και μοιράστε το στα δυο μπολ με το αγγούρι και το παντζάρι.
Ανακατέψτε μαλακά με το χέρι.

Για τα καρότα
Βάλτε στο τρίτο μπολ το τριμμένο καρότο. Πασπαλίστε το ξύσμα, το κύμινο και τον δυόσμο και περιχύστε με τον χυμό του πορτοκαλιού και το λάδι. Πάλι με το χέρι, ανακατέψτε να πάνε παντού οι μυρωδιές.

Για το καλαμπόκι
Ξεσποριάστε τα καλαμπόκια. Κόψτε σε μικροσκοπικά κυβάκια την κόκκινη πιπεριά και ανακατέψτε την με το καλαμπόκι. Περιχύστε με το λάδι και το λάιμ.

Για το αβοκάντο
Ξεφλουδίστε το αβοκάντο, κόψτε το στην μέση για να βγάλετε το κουκούτσι και κόψτε το σε κυβάκια. Ανακατέψτε το με τον κόλιανδρο, την πιπερίτσα, το λάδι και το λάιμ. Στο μπολ που θα φυλάξετε το αβοκάντο βάλτε μέσα και το κουκούτσι (λένε ότι έτσι δεν μαυρίζει η ευαίσθητη σάρκα.
Αλήθεια, ψέματα, δεν το ξέρω· πάντα όμως βάζω το κουκούτσι στο αβοκάντο που περιμένει).

Αυτό ήταν, τέλειωσε. Πόσο χρόνο πήρε; Δέκα λεπτά; Δεκαπέντε; Το πολύ! Τα λαχανικά θα μείνουν σκεπασμένα για μια-δύο ώρες ή και περισσότερο να μαριναριστούν μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Ετοιμάστε την ωραία σας μεγάλη, μακρόστενη πιατέλα κι αρχίστε να τοποθετείτε σε σειρές τα λαχανικά σας, όπως σας ταιριάζουν τα χρώματα. Στην άκρη τα ωμά και ασυνόδευτα ραπανάκια. Δίπλα τα καρότα. Δίπλα τα αγγούρια. Δίπλα το καλαμπόκι, το παντζάρι, το αβοκάντο. Και ιδού μια ολοζώντανη «νεκρή φύση» στο κέντρο του τραπεζιού σας!

Από το bbcgoodfood.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'