Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Με τις πρώτες φράουλες

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςφράουλες, φιστίκια Αιγίνης

Εμφανίστηκαν οι πρώτες, δεν αντιστάθηκα, με πήρε το άρωμα τους κι όλοι οι δισταγμοί κάμφθηκαν μεμιάς. Μικρές, σφικτές, κατακόκκινες, τραγανές, ζουμερές. Κάμποσες έφαγα πρόχειρα ξεπλυμένες από τη βρύση του μανάβη στη λαϊκή της γειτονιάς μου, ώσπου να φτάσω πίσω στο γραφείο.
Τις υπόλοιπες κατάφερα να τις φυλάξω ως το απόγευμα για να φτιάξω την τάρτα που είναι απολύτως κατάλληλη για μένα, που με την ζαχαροπλαστική δεν τα πάω και πολύ καλά. Φράουλες μαζί με φυστίκι Αιγίνης – τι καλύτερο; Χωρίς κόμπο βούτυρο στη γέμιση, χωρίς καμμία κρέμα.

Τάρτα με φράουλες και φυστίκι Αιγίνης

  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγες κουταλιές
  • 1 φύλλο έτοιμη σφολιάτα, ξεπαγωμένη
  • ½ φλιτζάνι ανάλατα φυστίκια Αιγίνης
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια φράουλες κομμένες σε συμμετρικές, λεπτές φετούλες
  • ¼ φλιτζανιού καλή μαρμελάδα βερίκοκο, ζεστή

Ανάβει ο φούρνος στους 170-180 βαθμούς ενώ παράλληλα:  αλευρώνω την επιφάνεια του τραπεζιού της κουζίνας και ξεδιπλώνω εκεί πάνω το φύλλο της σφολιάτας με προσοχή. Σχηματίζω λοιπόν παραλληλόγραμμο διαστάσεων περίπου 30 επί 40. Το μεταφέρω πάνω σε χαρτί φούρνου όπου εκεί θα φτιάξω την τάρτα μου. Με ένα μαχαίρι φροντίζω οι άκρες να είναι σαφείς και το περίγραμμα άψογο.
Το μεταφέρω για ένα δεκάλεπτο στο ψυγείο για να σφίξει κι έπειτα με ενα πηρουνάκι το τρυπάω παντού. Κόλπο: για να μη φουσκώσει και μάλιστα ανισομερώς, προτού το φουρνίσω καλύπτω πάλι με χαρτί φούρνου και ακουμπάω πάνω του ένα άλλο παραλληλόγραμμο, π.χ. ταψάκι ή άλλο σκεύος, που να καλύπτει την επιφάνεια της σφολιάτας ή αν δεν βρίσκω κάποιο διαθέσιμο, με φασόλια.

Ψήνω λοιπόν τη σφολιάτα, με την πανοπλία της, 20-25 λεπτά.

Όσο ψήνεται αναμειγνύω, σπάζοντας στο μούλτι, τα μισά από τα φυστίκια με τη ζάχαρη.
Δεν τα θέλω να γίνουν πούδρα, να σπάσουν μόνο σε μικρά κομμάτια.
Ψήθηκε η σφολιάτα; την γδύνω από τα πέριξ και απλώνω το μίγμα του φυστικιού-ζάχαρης αφήνοντας μόνο γύρω γύρω μια μπορντούρα 2 εκατοστών.

Ξαναφουρνίζω την τάρτα για ένα 15λεπτο περίπου να πάρουν ζεστό χρώμα τα φυστίκια και ξεροψημένο η σφολιάτα.

Κόβω στο μούλτι (ή και στο γουδί που το προτιμώ για ελέγχω καλύτερα) τα υπόλοιπα αιγινήτικα φυστίκια.

Βγάζω από το φούρνο την μισοέτοιμη τάρτα μου: απλώνω ωραία τις φράουλες, σαν σκαλοπατάκια – η άκρη της μιας να ακουμπάει στην άλλη. Με ένα πινέλο αλείφω όλη την επιφάνεια με τη ζεστή μαρμελάδα. Ξέχασα τα φυστίκια; Όχι βέβαια, πασπαλίζω μ' αυτά γύρω γύρω το περιθώριο της τάρτας.

Μην περιμένετε να κρυώσει, ζεστή είναι καλύτερη!

(φωτο και συνταγή από το recipesquickneasy.com)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'