Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αλογάκι φάγαμε σήμερα;

της Χριστίνας Ταχιάου κρέας αλόγου, ΕΦΕΤ, κρεοπωλείο

Δεν έχει τύχει να καθίσω σε τραπέζι αφότου ξέσπασε η φασαρία με το κρέας αλόγου και να μην ακούσω κάτι σχετικό ή ένα λογοπαίγνιο. Προσπαθώ πάντα να ανιχνεύσω εάν πρόκειται για φόβο, για λογική ή για χιούμορ και ποτέ δεν καταφέρνω να είμαι σίγουρη.

Νομίζω ότι πρόκειται για ένα μίγμα των τριών: φόβο ότι μπορεί το μπιφτέκι να περιέχει κρέας αλόγου. Ψυχρή λογική που λέει ότι εάν το κρέας είναι ασφαλές, είτε αλόγου είτε μοσχαριού, ένα και το αυτόν. Χιούμορ που δηλώνει ότι εφόσον δεν μπορούμε να ζητάμε από τον χασάπη ή τον εστιάτορα να μας δείξει τα τιμολόγια που αγόρασε το κρέας και μετά εμείς να ερευνούμε τη γνησιότητά τους, ας πούμε καμιά σαχλαμαρίτσα διότι θα το φάμε που θα το φάμε το μπιφτέκι, ας μην το πολυψειρίζουμε κι ας το χαρούμε.

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα σε μια επιχείρηση στα προϊόντα της οποίας ανιχνεύτηκε κρέας αλόγου. Ο ιδιοκτήτης διερρήγνυε τα ιμάτιά του πως δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει ότι ο κιμάς ήταν αναμεμιγμένος με κρέας αλόγου. Ίσως να έχει δίκιο, ίσως και να μην έχει. Οι έλεγχοι των αρχών πάντως συνεχίζονται, όπως και οι ανακλήσεις προϊόντων και, σύμφωνα με χθεσινό δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ,
«οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη». Στο δελτίο τονίζεται ότι ο ΕΦΕΤ δεν έστειλε στον εισαγγελέα υποθέσεις στις οποίες κατηγορεί επιχειρήσεις ότι δολίως χρησιμοποίησαν κρέας νοθευμένο με άλογο για την παρασκευή των προϊόντων τους. Σωστά: δεν είναι αυτή δουλειά του ΕΦΕΤ.
Το αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παραπλάνησης καταναλωτών και από ποιους, θα το βρουν οι δικαστικές αρχές.

Δουλειά του ΕΦΕΤ είναι να διενεργεί ελέγχους στα τρόφιμα. Όπως και των αρμόδιων οργάνων των Περιφερειών της χώρας. Έτσι ώστε ο καταναλωτής να μην πανικοβάλλεται, διατηρώντας μια κάποια εμπιστοσύνη στις αντιδράσεις των αρχών. Πάντως, απ’ ό,τι φαίνεται, τα τρόφιμα που έχουν ανακληθεί χαρακτηρίζονται από τον ΕΦΕΤ ως «μη κανονικά» και όχι ως «μη ασφαλή». 

Προσπάθησα να αποτυπώσω τις αντιδράσεις των καταναλωτών στις πρόσφατες εξελίξεις με το κρέας αλόγου. Δεν τα κατάφερα καλά, δεν έβγαλα ασφαλή συμπεράσματα. Κάποιοι παραδέχονται ότι μείωσαν την κατανάλωση κρέατος. Κρεοπώλες κάνουν λόγο για μικρή μείωση της κατανάλωσης. Κάποιοι άλλοι για μεγάλη, ενώ ορισμένοι δεν βλέπουν καμιά διαφορά στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Ναι, είναι δύσκολο να παραδεχτείς ως επαγγελματίας ότι ο πελάτης δεν σου έχει εμπιστοσύνη κι ας μη φταις εσύ γι αυτό.

Είναι αλήθεια όμως ότι η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος έχει πάρει την ανιούσα τον τελευταίο καιρό. Ας μην το ξεχνάμε κι αυτό...

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'